Mainos: Raahen Seudun joulutarjous: Raahen Seutu Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Hal­li­tus esittää Py­hä­joel­le:

Pyhäjoen kunnanvaltuusto saa hallituksen esitykset päätettäväksi ensi keskiviikkona.
Pyhäjoen kunnanvaltuusto saa hallituksen esitykset päätettäväksi ensi keskiviikkona.

PYHÄJOKI Pyhäjoella verotus höllenee osittain, jos kunnanvaltuusto hyväksyy kunnanhallituksen veroesitykset. Tuloveron osalta hallitus esittää, että veroprosentti säilyy 20,25 prosentissa, joka on käytössä myös tänä vuonna.

Verohelpotusta hallitus esittää kiinteistöverotukseen. Esitys on, että yleinen kiinteistövero lasketaan 1,15 prosentista 1,10 prosenttiin ensi vuodelle. Korotuksia esitetään vakituisten asuinrakennusten verotukseen, joka on tänä vuonna 0,41 prosenttia ja sitä esitetään korotettavaksi ensi vuodelle 0,45 prosenttiin. Korotusesityksen kohteena on myös muiden kuin vakituisessa asuinrakennuskäytössä olevat kiinteistöt, joiden vero on tänä vuonna 1,15 prosenttia. Hallitus korottaisi rakennusten verotuksen 1,25 prosenttiin.

Voimalaitosten ja rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöverotuksen hallitus pitäisi tämän vuoden prosenteissa. Voimalaitosten verotusprosentti on 3,10 ja rakentamattomien rakennuspaikkojen 6,00 prosenttia.

Yleishyödyllisiltä yhteisöiltä kunta ei peri kiinteistöveroa, eikä hallitus esitä käytäntöön muutosta.

Koiraveroakin hallitus käsitteli ja päätti, että se esittää valtuustolle, ettei koiraveroa peritä ensi vuonnakaan. Koiraveroa kunnassa on peritty viimeksi vuonna 1995.

Yppärin uuteen ryhmäperhepäiväkotiin ostetaan sisäkalusteet Woodi Oy:ltä hintaan 10 636 euroa.

Hankintaan jätettiin kolme kalustetarjousta, joista Woodin kotimaisuusaste oli korkein ja kalusteiden toimitusaika lyhin. Kalusteita tarvitaan lisää, sillä uudessa ryhmiksessä päivähoitopaikkoja ja työntekijöitä on enemmän kuin entisessä.

Suunnitelmien mukaan, uusi ryhmis otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.

Pyhäjoen kunta haki Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta lupaa Liminkajärven ruoppaukseen. Ruopattavien massojen kokonaismäärä on noin 34 000 kuutiota. Suunnittelun mukaan hanke toteutetaan vuosina 2017–2020.

Ruoppauksen tarkoitus on tehdä umpeen kasvavalle järvelle syvempiä ja kasvillisuudesta vapaita vesiväyliä vesilinnuston elinympäristön parantamiseksi sekä alueen yleisen virkistyskäytön parantamiseksi.

Aluehallintovirasto pyysi Pyhäjoen kaavoitusviranomaiselta lausuntoa ruoppauksesta. Tekninen lautakunta korostaa lausunnossa sitä, että ruopattavat avovesikanavat tehdään siten, ettei kanavista kuivanakaan kautena aiheudu entisen Liminkajärven alueen kuivumista.

–Esitettyjen suunnitelmakuvien perusteella on riski, että Liminkajoen vesi virtaa kaivetussa kanavassa suorinta reittiä Liminkajärven alueen läpi lasku-uomaansa eikä vesi enää pysy vanhan järven alueella. Nopea läpivirtaus voi osaltaan lisätä kiintoaineksen määrää Liminkajärven alapuolisessa Liminkaojassa, kun kiintoaine ei enää entiseen tapaan laskeudun järven alueella, lautakunnan lausunnossa todetaan.

Suomen 100-vuotissyntymäpäiviä juhlistetaan Pyhäjoella itsenäisyyspäivän aattona. Hallitus päätti, että pyhäjokiset kutsutaan tuolloin sinivalkoisille satavuotisjuhlakahveille kunnantalolle. Juhlakahvittelun yhteydessä pyhäjokisilla on mahdollisuus tutustua ja keskustella kunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa.