Här­kä­to­ril­le lisää ra­vin­to­lae­lä­mää: Chaiyap­hum avaa ovensa omis­ta­jan­sa syn­ty­mä­päi­vä­nä

Härkätorin puistosta voi astahtaa pian thai-ravintolaan.

SaiSamorn Mehtälä toteuttaa Raahessa unelmaansa thaimaalaisesta ravintolasta. Se avaa ovensa Härkätorin puiston reunalla perjantaina, omistajansa 33. syntymäpäivänä. Ilkka Mehtälä tekee vielä viimeistelytöitä uusissa ravintolatiloissa. Thai-ravintola on saanut A-oikeudet
SaiSamorn Mehtälä toteuttaa Raahessa unelmaansa thaimaalaisesta ravintolasta. Se avaa ovensa Härkätorin puiston reunalla perjantaina, omistajansa 33. syntymäpäivänä.
SaiSamorn Mehtälä toteuttaa Raahessa unelmaansa thaimaalaisesta ravintolasta. Se avaa ovensa Härkätorin puiston reunalla perjantaina, omistajansa 33. syntymäpäivänä.

Härkätorin pohjoisreunalle tulleen uuden kerrostalon Reiponporvarin liiketiloista ensimmäinen avataan perjantaina 1. syyskuuta.

–Se on hyvä päivä, sanoi äitini, kertoo thai-ravintola Chaiyaphumin sielu, ihminen thaimaalaisen maun takana, ravintoloitsija SaiSamorn Mehtälä.

Hänestä uudesta ravintolasta tulee mukava pieni paikka, joka näkyy ihmisille.

–Sijainti, uudet tilat, sopiva koko, listaa hänen miehensä, maanrakennusalan yrittäjä Ilkka Mehtälä syitä paikan valintaan.

L-kirjaimen muotoisesta tilasta voi seurata Härkätorin katuelämää. Vaikutelma on kuin pienessä ruokapaikassa, johon astuu ulkomailla.

–Asiakastilat ovat nyt paremmat, arvioi SaiSamorn Mehtälä.

Thai-ravintola toimi aiemmin Kauppakadulla. Viimeiset 2 kuukautta se on ollut kiinni.

Ravintola kasvaa. Asiakaspaikkoja on entisten 28:n sijasta 35.

Taustalla on yksinkertaisesti kasvanut kysyntä: kaikki asiakkaat eivät aina mahtuneet entisiin tiloihin. Vuodesta 2014 thai-ravintolaa pitänyt SaiSamorn Mehtälä on saanut raahelaiset innostumaan thai-ruuasta.

–Minä opin koko ajan, mitä ihmiset haluavat syödä ja mitä itse haluan tehdä. Minä opin koko ajan, pitävätkö ihmiset chilistä vai ei, suolaisesta vai ei, hän hymyilee.

SaiSamorn Mehtälä aikoo kokata itse jatkossakin. Apuna hänellä on toinen thaimaalainen, Kanjakon Hänninen.

Koska raahelaiset haluavat syödä kalaa, on SaiSamorn Mehtälä kehittänyt kalaruokalistaansa. Hän lupaa tarjota kalaruokaa kerran viikossa myös puffetissaan. Toisinaan se voi olla tehty katkaravuista – ne ovat hänen omaa herkkuaan.

Ravintoloitsija on havainnut, että suomalaiset ovat siirtyneet gluteenittomiin tuotteisiin. Gluteenittomia ruokia on suuri valikoima.

Listalla on nyt myös pihvejä ja alkuruokia. Pihvit on maustettu thaimaalaisittain.

SaiSamorn Mehtälän kotikaupungin Chaiyaphumin perinteiset ruuat ovat saaneet ruokalistalla oman osionsa. Chaiyaphum sijaitsee Thaimaan keskiosissa. Ravintolan seinällä oleva suuri vesiputousta esittävä valokuva on Chaiyaphumista. Saaristokuva on monelle suomalaiselle tutusta Phuketista.

Ravintola on saanut anniskeluoikeudet. Viinien lisäksi tarjolla on muun muassa olutta; niistä kaksi thaimaalaista.

Thaimaalainen kokki on havainnut, että suomalaiset syövät itsepintaisesti samaa ruokaa joka kerta tutussa paikassa käydessään. Kerran tilattu hyvä ruoka tilataan uudestaan ja uudestaan. Se on kokista sääli, koska listalla olisi paljon jännittäviä kokeiltavia makuja.

Thaimaalainen ruoka sisältää paljon sellaisia mausteita kuin korianteri, sitruunaruoho, inkivääri, galanka ja lime.

Lime on Mehtälän omia suosikkeja. Lime ehkäisee hänen mukaansa rasvan imeytymistä elimistöön.

–Syön limeä joka päivä, aamulla, keitossa, ruuassa...

Thai-ravintola on avoinna arkipäivien lisäksi myös lauantaisin.