Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hirvet mie­les­sä ja katse pö­hei­köis­sä

Syksyn edetessä ja pimeyden lisääntyessä on hirvivaara maanteillä taas ajankohtainen asia.

Suomen vaarallisin eläin, hirvi, on nyt aktiivisesti liikekannalla, joten hirvivaara maanteillä on jälleen ajankohtainen asia. Suomessa sattuu vuosittain noin 2000 hirvikolaria. Vuodenajoista syksy on suurinta riskiaikaa hirvionnettomuuksille, sillä rykimä, eli hirvien kiima-aika, ajoittuu loka-marraskuulle. Rykimän lisäksi pimeys, jahtikausi ja hirvien siirtyminen talvilaitumille lisäävät kolaririskiä.

Lokakuun alkua elettäessä aurinko nousee vasta hieman ennen kahdeksaa ja laskee jo puoli seitsemältä. Aamun työmatkoja ajellaan jo varsin hämärässä. Hirvieläimet puolestaan ovat aktiivisimmillaan juuri silloin, kun ympäristön havainnointi on kuljettajalle vaikeinta. Hirvet myös uskaltautuvat teiden yli rohkeimmin hämärän suojissa. Kaksi kolmasosaa hirvikolareista ajetaankin hämärässä tai pimeässä.

Tienvarsien hirvi- tai kauriseläimistä varoittaviin liikennemerkkeihin on syytä suhtautua vakavasti. Niitä ei ripotella teiden varsille arpomalla, vaan juuri niille kohdille, joissa tiedetään hirvien liikkuvan. Suurin riski törmätä hirveen on niillä alueilla, joissa riista-aidat alkavat ja loppuvat.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.