Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hoi­to­ta­kuu vaatii lähes tai­ka­tem­pun

Odotellessa vähäisestä vaivasta kehittyy helposti vakava sairaus ja kiireetön tapaus muuttuu kiireelliseksi.

Hallituksen esitys hoitotakuusta lähti viime viikolla lausuntokierrokselle. Esityksen mukaan määräaikaa hoidon tarpeen arvioinnista hoitoon pääsyyn tiukennettaisiin reilusti, eli ensimmäinen hoitotapahtuma pitäisi tulevilla hyvinvointialueilla järjestyä viikossa nykyisen kolmen kuukauden sijasta. Hoitotakuun on tarkoitus astua voimaan huhtikuussa 2023. Aikarajaus koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia. Suun terveydenhuollon osalta hoitotakuuaika tiukkenisi kuudesta kuukaudesta kolmeen.

Tavoite on oikea, mutta varsin tiukka. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) korosti, että lainsäädännön tultua voimaan viikon aikarajauksesta ei voi tinkiä. Jos palvelu ei järjesty hyvinvointialueen omista yksiköistä, on niiden hankittava palvelu yksityiseltä tai toiselta hyvinvointialueelta.

Pohjois-Suomessa kiireettömien käyntien odotusajat hoidon tarpeen arvioinnista lääkärin vastaanotolle järjestyivät maaliskuussa tehdyn selvityksen mukaan noin puolelle asiakkaista viikon sisällä.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat, videot ja livelähetykset Uutiset sähköpostiisi ke ja pe