Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Ilman sii­te­pö­ly­pi­toi­suu­del­la yhteys co­vid-19-tar­tun­toi­hin

Ulkoilman siitepölypitoisuuden nousun ja covid-19-tartuntatiheyden välillä näyttää olevan yhteys, kertoo uusi kansainvälinen tutkimus. Siitepölylle altistuminen heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktiota tiettyjä kausiluonteisia viruksia vastaan.

Ilmiö ei siis ole yhteydessä siitepölyallergiaan, vaan siitepölyaltistus itsessään voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia. Myös aiempien tutkimusten mukaan siitepölyaltistus voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia.

Ulkoilman korkea siitepölypitoisuus, osittain yhdessä ulkoilman kosteuden ja lämpötilan kanssa, selitti tutkimuksessa yli 40 prosenttia tartuntatiheyden noususta. Korkeiden siitepölypitoisuuksien vaikutus ei ollut välitön, vaan useimmissa tapauksissa tartuntatiheys kasvoi neljä päivää siitepölypitoisuuden huipun jälkeen. Tämä vastaa karkeasti covid-19-tartunnan itämisaikaa, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.