Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ilmasto kiit­tää, kun lasi uu­siu­tuu

Suomalainen lajitteli noin 4 kiloa pantittomia lasipakkauksia viime vuonna.

Pekka Kennakkala kierrättää jätteet, niin lasin, kuin kaikki muutkin. Hänen mielestään on kätevää käydä pudottelemassa kierrätettävät jätteet vaikka kauppareissun yhteydessä omiin astioihinsa. - Vielä näkee valitettavasti tuolla maastossa, että jotkut eivät ole tähän oppineet.
Pekka Kennakkala kierrättää jätteet, niin lasin, kuin kaikki muutkin. Hänen mielestään on kätevää käydä pudottelemassa kierrätettävät jätteet vaikka kauppareissun yhteydessä omiin astioihinsa. - Vielä näkee valitettavasti tuolla maastossa, että jotkut eivät ole tähän oppineet.
Kuva: Vesa Joensuu

Lasipakkausten lajittelu on pieni teko, jolla on suuri merkitys ilmastolle. Jokainen kilo lajiteltuja pantittomia lasipakkauksia säästää noin 0,5 kiloa kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna sekajätteeseen päätyvään lasiin.

Lasipakkauksia voidaan sulattaa ja kierrättää yhä uudelleen. Lajitellun lasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena säästää merkittävästi energiaa ja vähentää päästöjä. Saavutettu päästösäästö on huomattavasti suurempi kuin kierrätyslasin kuljetuksista aiheutuvat päästöt.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki kierrättää jo 97 prosenttia asiakasyritystensä pantittomista lasipakkauksista - eli lähes kaikki kiertää uusiksi tuotteiksi. Kierrätykseen tulevasta lasista syntyy erilaisia tuotteita, noin 82 prosentista uusia lasipakkauksia ja noin 18 prosentista tehdään muun muassa lasivillaa, tasolasia ja rakennusharkkoja.

Lasijätteen seassa on aina pieni määrä muuta jätettä ja väärin lajiteltua materiaalia, kuten muovia, posliinia tai metallia. Nekin kierrätetään ensisijaisesti uusina tuotteina ja toissijaisesti hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan energiana.

Kierrätykseen tulevasta lasista tehdään muun muassa lasivillaa ja rakennusharkkoja.
Kierrätykseen tulevasta lasista tehdään muun muassa lasivillaa ja rakennusharkkoja.
Kuva: Vesa Joensuu

Kun suomalainen lajittelee 1 kilon verran lasipakkauksia oman kiinteistönsä tai Rinki-ekopisteen keräyssäiliöön, vähenevät kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt noin 0,5 kiloa, jos sitä verrataan sekajätteeseen päätyvään lasiin.

Viime vuonna jokainen suomalainen palautti kiertoon keskimäärin 4 kiloa lasipakkausjätettä ja leikkasi näin hiilidioksidipäästöjä 2,1 kiloa.

Yhteensä suomalaiset lajittelivat vuonna 2018 yli 22 miljoonaa kiloa lasipakkauksia. Lasipakkausten lajittelu ja kierrätys vähensivät kasvihuonekaasupäästöjä 11 500 000 kiloa. Vastaava päästömäärä syntyy, jos dieselkäyttöisellä autolla ajetaan 2 052 kertaa maapallon ympäri.

Suomessa ei valmisteta uusia lasipakkauksia, joten suomalaisten lajittelema lasi käytetään uusien pullojen ja purkkien raaka-aineena tällä hetkellä Englannissa ja Hollannissa. Jokainen lasierä tarkastetaan lähtösatamassa, jotta saadaan selville laadulliset epäpuhtaudet, kuten kuumaa kestävän pyrex-lasin määrä.

Jos lasipakkauksien kierrätyslaitos olisi Suomessa ja uusia lasipakkauksia valmistettaisiin kotimaassa, laivakuljetuksista voitaisiin luopua. Lasipakkausten kierrätyksen päästösäästö olisi tällöin 12 prosenttia nykyistä suurempi.

Suomalaiset osaavat jo lajitella suurimmalta osin lasipakkauksensa, mutta edelleen lasijätteen joukossa on keskimäärin 7 prosenttia muutakin kuin pakkauslasia. Esimerkiksi lääkelasi ja lämpöä kestävä lasi eivät kuulu lasipakkauskeräykseen, koska ne haittaavat kierrätystä.

Lasipakkausten lajittelusääntö on yksinkertainen: palauta keräykseen vain lasipakkauksia, kuten purkkeja ja pulloja. Keräykseen ei saa laittaa keittiölasia, kuten juomalaseja ja mukeja, eikä tasolasia tai lääkelasia.

Parhaimmat lasin lajittelijat löytyvät Salon, Savonlinnan ja Rovaniemen seuduilta.

Raahen alueella lasijätteen keräysastiat löytyvät kaikilta kahdeksalta keräyspisteeltä.

FAKTA

Lasi

Ei-kierrätyskelpoiset lasilaadut kuuluvat sekajätteeseen, koska ne eivät sovellu samaan hyödyntämisprosessiin pullojen ja purkkien kanssa.

Nämä kierrätykseen

​v​ärilliset ja värittömät lasipullot ja lasipurkit

Huuhtaise likaiset lasipakkaukset tilkalla kylmää vettä.​

Poista kor​kit ja kannet. Etikettejä, kaulusrenkaita tai muita kiinteitä osia ei tarvitse poistaa.

Väritön ja värillinen lasi laitetaan samaan astiaan.

Nämä sekajätteeseen

​juomalasit

kuumuutta kestävät lasit (kahvipannut, uunivuoat)

kristalli

posliini

keramiikka

ikkunalasi

peililasi

lamput

Laita hehku- ja halogeenilamput sekajätteeseen. Palauta energiansäästölamput ja loisteputket sähkölaitteiden tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.