Tilaajille

Jos useat per­heen­jä­se­net kär­si­vät sa­man­kal­tai­sis­ta oi­reis­ta, riit­tää, että ko­ro­na­tes­tis­sä käy vain yksi

-
Kuva: Arkisto / Jussi Leinonen

Koronatestausruuhkan helpottamiseksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä ohjeistaa, että testikapasiteetin riittämisen turvaamiseksi perheistä, joissa usealla on samankaltaisia oireita, testataan vain yksi perheenjäsen. Tämä pätee siinä tapauksessa, että perhe ei ole viime viikkoina matkustellut.

Jos lapsen tai nuoren lievät oireet huoltajien mielestä selvästi johtuvat jostain perussairaudesta, kuten allergioista tai kroonisesta suolistosairaudesta, helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen tai kahden vuorokauden kotiseurannalla, voi oireiden loputtua palata varhaiskasvatukseen tai kouluun ilman koronatestissä käymistä.

Jos taas lääkitys ei helpota oireita, testiin tulee mennä. Jos testitulos on negatiivinen, varhaiskasvatukseen tai kouluun voi palata myös lievittyneillä oireilla.

Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin. Perheenjäsenen koronavirusnäytevastausta odotettaessa muut oireettomat perheenjäsenet voivat elää normaalisti.

Oireettomia, esimerkiksi hengitystieinfektiosta jo parantuneita henkilöitä, ei ole tarpeen testata.

Tällä hetkellä hyvinvointikuntayhtymän muussa toiminnassa voi olla viivettä, koska koronatestauksen aiheuttaman ruuhkan vuoksi ei-kiireellistä toimintaa on jouduttu arvioimaan uusiksi. Viive voi näkyä tällä hetkellä neuvolakäynneissä.

Edelleen on tärkeää muun muassa huolehtia hyvästä hygieniasta ja välttää tarpeettomia lähikontakteja.