Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kak­sois­kun­ta­lai­suut­ta pitäisi vielä sel­vit­tää

Monipaikkainen asuminen ja etätyö loma-asunnolta kuuluvat monen elämään vielä pandemian jälkeenkin.

Jokaisella suomalaisella on vain yksi kotikunta. Hän maksaa sinne kunnallisveronsa ja käyttää ensisijaisesti sen palveluja. Ajatus kaksoiskuntalaisuudesta tapaa nousta esiin muutaman vuoden välein. Asia on puhuttanut erityisesti nyt korona-aikana, kun loma-asunnoilla on vietetty enemmän aikaa.

Edellisen kerran aihetta puitiin pari vuotta sitten ja tuolloin selvitystyöryhmä törmäsi perustuslakiin, jossa todettiin, ettei verotusoikeutta voi jakaa useammalle kunnalle eikä ihmisellä voi olla äänioikeutta tai vaalikelpoisuutta kuin yhdessä kunnassa. Uudistus tyssäsi siihen.

Asian selvittelyä on nyt syytä jatkaa, sillä koronapandemian seurauksena suhtautuminen on etätyöhön on selvästi muuttunut. Monipaikkainen asuminen ja eläminen voi hyvinkin olla tulevaisuudessa varsin yleistä. On luonnollista, että mitä pitempään loma-asuntopaikkakunnalla asuu, sitä enemmän löytyy intoa vaikuttaa paikkakunnan asioihin ja omalta osaltaan ylläpitää paikkakunnan palveluja. Vaihtoehtoisesti löytyy niitä, jotka haluaisivat muuttaa loma-asuntonsa vakituiseksi asuinpaikaksi ja joiden lomakodin varustelukin on vakituisen asunnon tasoa, mutta esteeksi muodostuu kaavoitus.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.