Mainos: Lataa Raahen Seutu -so­vel­lus ja lue uu­tis­vir­taa pu­he­li­mes­sa tai tab­le­tis­sa - ohjeet tästä

Ka­las­tus on kas­vat­ta­nut suo­sio­taan roi­mas­ti poik­keus­olo­jen aikana – Met­sä­hal­li­tus: Yleisíä ka­las­tus­lu­pia myyty 30 pro­sent­tia enemmän kuin vuotta aiemmin

Metsähallitus arvioi, että kalastajia on keskikesällä vesillä liikkeellä huomattavasti enemmän. Lupien valvomista tehostetaan juhannusviikolta lähtien.

Metsähallitus arvioi, että kalastajia on keskikesällä vesillä liikkeellä huomattavasti enemmän. Kuvituskuva.
Metsähallitus arvioi, että kalastajia on keskikesällä vesillä liikkeellä huomattavasti enemmän. Kuvituskuva.
Kuva: Katja Lehto

Kalastus on kasvattanut kevään ja alkukesän aikana huomattavasti suosiotaan edellisvuosiin verrattuna. Metsähallituksen mukaan tammi-toukokuun aikana kalastonhoitomaksuja, eli tutummin yleisiä kalastuslupia, lunastettiin yli 30 prosenttia enemmän vastaavana aikana viime vuonna.

Metsähallitus arvioikin, että kalastonhoitomaksujen menekki kertoo siitä, että kalastajia on keskikesällä vesillä liikkeellä huomattavasti enemmän. Poikkeusolojen tuomat muutokset vapaa-ajan vietossa ovat vaikuttaneet osaltaan yleisten kalastuslupien menekkiin.

Esimerkiksi maaliskuussa kalastonhoitomaksun suoritti 50 prosenttia enemmän ihmisiä kuin edellisen vuoden maaliskuussa. Myös huhti- ja toukokuussa maksaneita kalastajia ja tuottoa kertyy edelleen yli 30 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

− Harrastuksen pariin on tullut tänä keväänä paljon uusia kalastajia, joille käytäntö ei ole välttämättä tuttu asia. Luvatta kalastamisesta on kalastuslakiin perustuen seurauksena 100 euron rikesakko. Myös iän perusteella maksusta vapautettujen tulee varautua valvontatilanteessa osoittamaan ikänsä, Metsähallituksen ylitarkastaja Juha Ahonen muistuttaa tiedotteessa.

Kalastuksen valvonta tehostuu juhannusviikolta alkaen useilla vesialueilla. Metsähallitus muistuttaakin tiedotteessaan, että suoritettu kalastonhoitomaksu tulee pystyä todistamaan valvojalle kalastaessa.

Kalastusmaksujärjestelmä perustuu kalastuslakiin. Lain mukaan muuta kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä harjoittavan 18–64-vuotiaan kalastajan on suoritettava valtiolle kalastonhoitomaksu, joka antaa oikeuden harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla ja vieheellä koko maassa. Poikkeuksena ovat kuitenkin vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet eivätkä kohteet, joissa kalastus on kielletty muun säännöksen nojalla.