Kas­vik­sia li­hat­to­man lo­ka­kuun kun­niak­si

Teemakuukausi kannustaa lihansyönnin vähentämiseen.

Metsäinen juurespaistos näyttää upealta ja maistuu hyvältä saaristolais- tai ruisleivän kanssa.
Metsäinen juurespaistos näyttää upealta ja maistuu hyvältä saaristolais- tai ruisleivän kanssa.

Lihaton lokakuu -kampanja sai alkunsa vuonna 2013 Docventures-televisio-ohjelmasta. Siitä lähtien kampanja on vuosittain kannustanut ihmisiä lopettamaan lihansyönnin kuukauden ajaksi tai vähentämään sitä merkittävästi.

Lihattoman lokakuun kunniaksi kokataankin kasvisruokaa.

Nyhtökaurastroganoff

Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Valmista kasvisliemi 1,5 dl:stä vettä ja ½ kasvisliemikuutiosta. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja Kuullota sipulit. Lisää pannulle herkkusienet ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Mausta suolalla, paprikajauheella ja chilijauheella. Paista, kunnes sienet ovat saaneet väriä. Mittaa joukkoon tomaattipyree ja paista hetki. Lisää 1 dl viiniä ja keitä, kunnes viini on lähes haihtunut. Kaada joukkoon kasvisliemi ja ruokakerma. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä kansi päällä ja valmistele sillä välin nyhtökaura. Kuumenna toisella pannulla loraus oliiviöljyä. Lisää nyhtökaura kuumalle pannulle. Mausta suolalla ja paprikajauheella. Kun nyhtökaura on ruskistunut, mittaa joukkoon ½ dl valkoviiniä. Pyörittele nyhtökaurat viinissä ja anna viinin kiehahtaa, kunnes se on lähes haihtunut. Lisää nyhtökaurat kastikkeen joukkoon. Anna muhia viisi minuuttia kannen alla. Tarjoa heti riisin tai keitettyjen perunoiden kera. Resepti: Arla.fi

Metsäinen juurespaistos

Perkaa sienet ja esikypsennä tai ryöppää sienilajin mukaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori kaikki juurekset, paitsi perunat. Leikkaa porkkanat noin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi ja juuripersiljat pieniksi kuutioiksi. Leikkaa perunat ja punajuuret kahdeksaan osaan niin, että ne ovat samankokoisia keskenään. Hienonna ruohosipuli ja timjami. Nosta kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita. Vispaa kulhossa kerman joukkoon kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kermaseos vuokaan. Paista uunin keskitasolla 60 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä ja kerma-munaseos hyytynyt. Tarjoa saaristolais- tai ruisleivän kanssa.

Kasvislasagne

Raasta porkkanat ja juuriselleri karkealla raastinterällä, esim. monitoimikoneessa. Hienonna sipulit. Kuumenna Oivariini tilavassa paistokasarissa tai pinnoitetussa kattilassa. Kuullota siinä kasviksia keskilämmöllä n. 10 min. Sekoittele, älä ruskista. Lisää suola, valkopippuri, ruokakerma ja tomaattimurska. Sekoita ja anna hautua pari minuuttia. Nosta levyltä. Lisää maito, 2/3 juustoraasteesta sekä hienonnettu persilja. Laita lasagnevuokaan kerroksittain juureskastiketta ja lasagnelevyjä. Aloita ja lopeta juureskastikkeella. Ripota loppu juustoraaste ruoan pinnalle. Kypsennä uunin alimmalla paistotasolla 175 asteessa 45 - 50 min. Nosta lasagne uunista. Anna vetäytyä alumiinifoliolla peitettynä 10 min ennen tarjoamista. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.