Mainos: Lataa Raahen Seutu -so­vel­lus ja lue uu­tis­vir­taa pu­he­li­mes­sa tai tab­le­tis­sa - ohjeet tästä

Ke­hi­tys­vam­ma­yk­si­köis­sä ro­ko­tuk­set tässä tai ensi kuussa

Raahessa on esiintynyt huolta siitä, miten koronarokotteita saadaan kehitysvammaisyksikköihin. Infektiolääkärin mukaan rokotteita tulee sinnekin, kunhan niitä saadaan.
Raahessa on esiintynyt huolta siitä, miten koronarokotteita saadaan kehitysvammaisyksikköihin. Infektiolääkärin mukaan rokotteita tulee sinnekin, kunhan niitä saadaan.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahessa on esiintynyt huolta siitä, kuinka laitoshoidossa olevat kehitysvammaiset rokotetaan koronavirusta vastaan. Myös kehitysvammayksiköissä asuu hengitystieinfektiolle alttiita henkilöitä tai henkilöitä.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Lauri Koivuneva Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymästä kertoo, että rokotukset alkavat kehitysvammayksiköissä heti, kun siihen on mahdollisuus helmi-maaliskuun aikana.

Yli 70-vuotiaille annetaan eri rokotetta kuin alle 70-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

– Kehitysvammayksiköissä asuu sekä yli 70-vuotiaita että alle 70-vuotiaita ihmisiä. Heitä rokotetaan kahden eri rokoteteknologian rokotteilla. mRNA-rokotteita saapuu Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella lähiviikkoina joitakin satoja per viikko, ja kaikki rokotteet annetaan viipymättä, kertoo Koivuneva.

– Astra Zenecan rokotteiden saatavuus on ollut hyvin niukkaa. Nämäkin rokotteet annetaan viipymättä.

Rokotteiden saatavuuden, rokotettavien iän ja taustasairauksien takia on mahdollista, että kaikki laitoksissa olevat eivät saa rokotetta samaan aikaan.

– Perusperiaatteena on kuitenkin se, että rokotamme yksittäisen asumisyksikön asukkaat suurin piirtein samaan aikaan ja mielellään samana päivänäkin.

Asumisyksiköiden henkilökunta rokotetaan Koivunevan mukaan eri aikaan kuin yksikön asukkaat Astra Zenecan rokotteiden saapumistahdin mukaan.

– Jos niitä tulee runsaasti, niin niitä ei tarvitse säännöstellä niin tiukasti, ja henkilökunta voidaan rokottaa samalla. Jos niitä tulee nykyistä tahtia, niin toteutamme alle 70-vuotiaiden rokottamista THL:n linjaamassa hengessä.

Periaatteena on THL:n kanta, jonka mukaan rokotukset pitää toteuttaa asteittain niin, että ne eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokottamista, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille. Henkilökunnan jäsen voi kuulua näihin riskiryhmiin, mutta lähtökohtaisesti suurempia hyötyjä ovat asukkaat.