Koskeen kuollut nainen sytytti Janne Nevalan kir­joit­ta­maan kol­man­nen ro­maa­nin­sa

Taivalkoskelta kotoisin olevan Janne Nevalan kolmas romaani kertoo kaipauksesta.
Taivalkoskelta kotoisin olevan Janne Nevalan kolmas romaani kertoo kaipauksesta.

Kirjailija-muusikko Janne Nevala vierailee keskiviikkona 12.7. Pyhäjoen kirjastolla. Hän kertoo kolmannesta romaanistaan Kylän halki virtaa joki, tarinoista romaanin taustalta ja esittää kirjaan liittyviä kappaleita. Romaani on kertomus lähdöistä, palaamisista, ontuvasta ystävyydestä ja ihmisistä Iijoen varrella.

Nevala on kotoisin Taivalkoskelta ja sytyke kolmanteen romaaniin tulikin Jokijärven suurelta kertojalta Kalle Päätalolta.

–Luin eräästä hänen kirjastaan kertomuksen nuoresta, mieleltään järkkyneestä naisesta, joka haaveili matkasta Amerikkaan. Hän oli Pesiönvaaran kunnalliskodissa hoidokkina, mutta karkasi sieltä juhannuspäivänä ja lähti soutamaan Iijokea. Juhannuspäivän viettäjät katsoivat ensin, että aave soutaa jokea, koska naisella oli valkoinen, pitkä yöpaita päällään. Kun koski alkoi pauhata, nainen sauvoi veneeseen lisää vauhtia ja sinne kosken kuohuihin hänen elämänsä päättyi, Nevala kertoo.

Tarina synnytti Nevalassa ensin musiikkia. Syntyi kaksi laulua, joiden hahmot alkoivat elää enemmän. Musiikintekijänä kirjoittajan uransa aloittaneelle Nevalalle on tavallista, että kirjoittaminen ja soittaminen vuorottelevat.

Kylän halki virtaa joki julkaistiin Päätalopäivillä Taivalkoskella viime torstaina. Päätalo-Instituutti noteerasi Nevalan esikoisromaanin Hammaskeijo Möllärimestari-kilpailun voitolla vuonna 2012.

Toisen romaaninsa Kirjastonhoitaja Topi Mullo aihepiiri liippaa tapahtumaympäristöltään läheltä Nevalan ammattia. Hän on myös suomentanut Rolling Stones -kitaristi Keith Richardsin elämäkerran Satisfaction (Like, 2004) ja tehnyt noin 150 laulutekstiä sekä suomeksi että englanniksi.

–Tämä kolmas kirja oli helpoin ja luontevin kirjoittaa. Tarina oli selkeimpänä päässäni kun aloin kirjoittaa ja tiesin suurin piirtein mitä tulen tekemään. Ehkä olen myös oppinut jotakin, ainakin välttämään ne suurimmat virheet.

Nevala työskentelee Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtajana ja vielä kansalaisopiston rehtorina. Kirjailijan työn lisäksi hän soittaa parissa bändissä.

–Kaikkea ei kuitenkaan ehdi tehdä ja alussa yritinkin juosta joka paikkaan ja sammuttaa kaikki palot. Pitää priorisoida ja delegoida ja keskittyä asiaan kerrallaan.

Noin tunnin kestävä tilaisuus Pyhäjoen kirjastossa alkaa kello 14 ja siihen on vapaa pääsy.