Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lähes kol­man­nes suo­ma­lai­sis­ta huo­lis­saan lä­hei­sen­sä ajo­ky­vys­tä – poliisi ja lii­ken­ne­tur­va ke­hot­ta­vat puut­tu­maan asiaan

Ajoterveys on turvallisuustekijä liikenteessä. Aihekuva.
Ajoterveys on turvallisuustekijä liikenteessä. Aihekuva.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Liikenneturvan tekemän kyselyn mukaan moni suomalainen on huolissaan läheisensä ajoterveydestä. Noin 30 prosenttia kyselyyn vastanneista miettii, kykeneekö läheinen ihminen ajamaan autoa turvallisesti.

Poliisi ja Liikenneturva muistuttavat, että asia kannattaa ottaa puheeksi läheisen kanssa. Puuttuminen voi estää isommat vahingot myöhemmin.

– Monet terveydessä tapahtuvat muutokset vaikuttavat ajokykyyn vähitellen. Aina ei kuljettaja itse huomaa ajoterveydessä tapahtuvia muutoksia, Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm sanoo tiedotteessa.

Yli yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta piti velvollisuutena puuttua, jos huomaa, ettei läheisen ajoterveys ole kunnossa. Kuitenkin vain alle puolet kuitenkin tietää, mihin tällaisessa tapauksessa voi ottaa yhteyttä.

Poliisi ja Liikenneturva toteavat, että ensisijaisesti asia kannattaa ottaa puheeksi läheisen kanssa. Jos puhuminen ei tuota toivottua tulosta, on myös mahdollista ottaa yhteyttä läheistä hoitavaan lääkäriin. Lääkäri ei voi kertoa kuljettajan terveydestä ilman tämän lupaa, mutta hän voi kuunnella läheisten havaintoja.

Myös kotipaikkakunnan poliisiin voi olla yhteydessä.

Ajoterveys liitetään yleensä ikääntyneisiin ihmisiin, mutta se koskettaa kuitenkin kaikenikäisiä kuljettajia. Nuorikin voi sairastua niin, että se vaikuttaa ajoterveyteen.

Liikenneturva selvitti 15–79-vuotiaiden suomalaisten ajatuksia ajoterveydestä vajaa vuosi sitten. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1064 henkilöä, joista 82 prosenttia oli autoilijoita.