Lap­sel­la on oikeus leikkiä ja olla oma itsensä

Lähes 60 vapaaehtoista ja yli 90 lasta täyttivät Raahen Työväentalon Lapsen oikeuksien päivänä.

Nallesairaalan hoitajat Louna Ylikulju ja Isla Smura ehtivät paikkaamaan monen nallen haavat, mustelmat ja murtumat. Pienen lammen ympärille mahtui monta sopuisaa onkijaa. Lasten itseoikeutettu suosikki, Joulupukki, ehti ennen lasten saapumista Seija Murtomäen hierottavaksi kauneus, komeus ja hyvinvointipisteelle. Päivän tähtinä olivat lapset ja lapsen oikeudet, joita jokainen sai pohtia ja kirjoittaa ylös.
Nallesairaalan hoitajat Louna Ylikulju ja Isla Smura ehtivät paikkaamaan monen nallen haavat, mustelmat ja murtumat.
Nallesairaalan hoitajat Louna Ylikulju ja Isla Smura ehtivät paikkaamaan monen nallen haavat, mustelmat ja murtumat.
Kuva: Tiina Niinimaa

Lapsen oikeuksien päivää vietetään Suomessa vuosittain 20. marraskuuta. Raahessakin päivällä on pitkät perinteet.

– Aiempina vuosina yhdistykset ovat järjestäneet koko perheen tapahtuman seurakuntatalolla, Raahen Psyyke ry:n toiminnanohjaaja Niina Lukinmaa kertoo.

– Tänä vuonna halusimme kuitenkin järjestää jotain erilaista ja toiminnallisempaa, jatkaa Raahen ensi- ja turvakoti ry:n ohjaaja Petra Niilekselä.

Psyyke ry:n sekä ensi- ja turvakoti ry:n lisäksi Työväentalon tapahtumaa olivat järjestämässä OmaisOiva, MLL:n Raahen paikallisyhdistys, Raahen seurakunta, Kuntayhtymän perhetyö- ja vammaispalvelut, Osuuspankin Hiiop-talkoolaiset, kaverikoirat, pelastuslaitos sekä kaksi opiskelijaryhmää JEDUlta.

– Kaikki suunnittelu ja toteutus on ollut osa opiskelua molemmilla ryhmillä. Onhan tämä ihan mahtava kokemus, hymyilee pupuasuun pukeutunut Päivi Mattila.

JEDUn opiskelijoiden aistiradalla tutustuttiin metsän eläimiin ja ääniin, sekä päästiin tunnustelemaan muun muassa sammalta ja muita metsän antimia. Pienemmät lapset tutustuivat rataan vanhempien kanssa.

– Ajatuksena oli, että pisteiltä löytyisi hauskaa tekemistä ihan jokaiselle. Valtakunnallisen lapsen oikeuksien päivän teemana on ”Saan olla minä. Saat olla sinä.”, Petra Niilekselä kuvailee.

Maksuttomaan tapahtumaan oli ennakkoon ilmoittautunut noin 90 lasta vanhempineen ja päivän lopullinen osallistujamäärä lähenteli kahtasataa. Vilskettä, vilinää ja iloista puheensorinaa riitti koko aamupäiväksi. Aistiradan lisäksi lapset pääsivät muun muassa hierottavaksi ja kasvomaalattavaksi kauneus, komeus ja hyvinvointipisteelle. Suurta suosiota nautti myös nallesairaala, jossa nelivuotiaat kaverukset Louna Ylikulju ja Isla Smura paikkasivat laastareilla ja ideaalisiteillä nallejen kolhuja.

– Ensimmäistä kertaa ollaan nallesairaalassa. Kivaa on, ja nallet tulevat kuntoon, Louna vakuutti iloisesti hymyillen Islan nyökytellessä vieressä.

Nallesairaalasta tytöt jatkoivat matkaansa Peppi Pitkätossun ja Spidermanin voimailupisteelle, ja ehtivätpä he vielä ainakin soittamaan ja tanssimaan, onkimaan ja tutustumaan aistirataan.