Leipä sopii keiton kylkeen

Leivänpalalla pelastat viimeisetkin keittopisarat lautaselta suuhun.

Juuresleipä saa makua porkkanasta ja palsternakasta.
Juuresleipä saa makua porkkanasta ja palsternakasta.

Mikään ei tuoksu huumaavammalle kuin tuore leipä. Se maistuu tietenkin sellaisenaan voinokareen kera, mutta sopii myös mainiosti keiton kyytipojaksi.

Juuresleipä

Kuori juurekset. Raasta ne monitoimikoneen hienoimmalla raastinterällä, laittaen juurespalojen väliin härkäpapurouhe. Näin se samalla hienontuu pienemmäksi. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja raaste-härkäpapurouheseos. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön väh. 1/2 h, mielellään tunniksi.

Alusta taikinajuureen vehnäjauhot hyvin vaivaten. Lisää lopuksi rasva. Vaivaa taikinaa vielä jauhotetulla leivinpöydällä. Leivo tangoksi ja leikkaa 20 osaan. Pyöritä palat pulliksi. Paina jauhotettu sormi pullan läpi työtasoa vasten. Pyöritä pullaa niin, että pulllasta muotoutuu "rinkeli". Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota liinan alla 30 - 45 min. Avaa sämpylän reikää tarvittaessa ennen uunipellin laittamista uuniin. Kypsennä 225 asteessa uunin keskitasolla 15 - 17 min. Juuressämpylän muoto auttaa raskasta taikinaa kypsymään tasaisesti ja kohoamaan uunissa paremmin. Vinkki: Härkäpapurouheseoksen voi korvata ohjeessa kaura- tai ruishiutaleilla.

Patonki

Täyte 1

Täyte 2

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.