Mainos

Liminka loi en­nä­tys­ajas­sa kak­si­kie­li­sen ope­tus­po­lun es­ka­ris­ta lukioon – ”Kun Li­min­gas­sa pää­te­tään jotain, se tehdään yhteen hiileen pu­hal­ta­mal­la”

Limingassa voi opiskella kaksikielisesti aina esikoulusta toiseen asteeseen asti. Se on ainutlaatuinen ihme, sanoo Ojanperän koulun rehtori Raija Johnson.

Jiri Arola ja Elmiina Ahola ovat olleet ykkösluokalta asti kaksikielisessä opetuksessa. Nelosluokalla heidän lukujärjestyksessään on jo kolmaskin kieli: espanja.
Jiri Arola ja Elmiina Ahola ovat olleet ykkösluokalta asti kaksikielisessä opetuksessa. Nelosluokalla heidän lukujärjestyksessään on jo kolmaskin kieli: espanja.

Avaruushallinto Nasa suunnittelee Kuuhun tukikohtaa, jossa voisi alle kymmenen vuoden kuluttua asustaa avaruustutkijoita pidemmän aikaa kerrallaan. Jos asemalla asuisi tutkijoiden perheenjäseniä, sinne tarvittaisiin tietysti myös toimiva koulu. Kuussa toimivaa koulua varten onkin kehitelty kansainvälinen projekti, jossa asiantuntijoilta ympäri maailmaa kysytään, mitä Kuun kamaralla sijaitsevassa koulussa heidän mielestään pitäisi olla.

Moon School -projektissa on mukana parikymmentä asiantuntijaa myös Suomen kekseliäimmästä kunnasta, Limingasta. Ojanperän koulun kaksikielisen nelosluokan oppilaat suunnittelevat tänä keväänä yhdessä intialaisen ystäväkoulun 10-vuotiaiden asiantuntijoiden kanssa tulevaisuuden koulua Kuuhun.

Ensimmäinen suunnittelupalaveri kului kuulumisten vaihtoon ja tutustumiseen. Ystäväkoulun oppilaat saivat esittää kysymyksiä samanikäisille kollegoilleen – ja intialaiset lapset halusivat nähdä, miltä näyttää luminen koulunpiha Limingassa.

”Moon School -projekti on loistava esimerkki siitä, miten jo pienenä aloitettu kielten oppiminen avaa uusia ovia eri kulttuureiden ymmärtämiseen ja antaa lisää mahdollisuuksia tutustua ihmisiin ympäri maailman. On hienoa, että meillä Limingassa tämä on mahdollista”, Limingan Ojanperän koulun kaksikielisen nelosluokan opettaja Ermela Bufi kertoo.

Kieltä oppii keskustelemalla ja kyselemällä

Ojanperän koulussa laajamittaista kaksikielistä opetusta järjestetään vuosiluokille 1–6.

Jiri Arola ja Elmiina Ahola ovat olleet Ojanperän koulun kaksikielisessä opetuksessa ensimmäiseltä luokalta lähtien. Nyt he ovat neljännellä luokalla ja opiskelevat englannin lisäksi myös espanjaa.

Koulupäivät kaksikielisessä opetuksessa ovat muuten samanlaisia kuin muissakin kouluissa, mutta noin puolet opetuksesta käydään englanniksi. Ensin opettaja antaa tehtävänannon englanniksi ja toistaa sen sitten tarvittaessa suomeksi. Alaluokilla kieltä opetellaan myös lautapelien ja kuvakorttien avulla.

”Matematiikassa ja ympäristöopissa on suomen kieli vielä taitoaineitakin enemmän tukena: käymme esimerkiksi keskeiset käsitteet aina tarkasti läpi suomeksi”, Ermela Bufi kertoo.

Oppilaat tekevät tunneilla iloisesti yhteistyötä: vieruskaverit ja opettaja auttavat aina, jos jokin sana tai tehtävänanto tuntuu liian vaikealta. Keskustelemalla ja kysymällä oppii nopeasti.

”On kivaa oppia uusia kieliä eikä ole mikään maailmanloppu, jos ei aina ymmärrä, koska sitten voi kysyä opelta tai kaverilta”, Jiri Arola sanoo.

Kaksikielistä opetusta esikoulusta lukioon

Kaksikielinen opetus sai alkunsa Limingassa Liminganlahden yläkoulun kielirikasteisena opetuksena syksyllä 2018, jolloin alkoi myös kaksikielinen esiopetus. Limingassa kaksikielisen opetuspolun voi siis aloittaa jo eskarista ja jatkaa sitä aina lukion loppuun asti.

Kaikilla kunnan kuudesluokkalaisilla on nykyään mahdollisuus hakeutua kielirikasteiseen opetukseen Liminganlahden seitsemännelle luokalle. Oppilaat valitaan ryhmään soveltuvuuskartoituksen perusteella. Kartoituksessa oppilaan oma motivaatio on tärkeimpiä edellytyksiä kaksikielisessä opetuksessa menestymiseen. Yläkoulussa kielirikasteisuutta toteutetaan niissä oppiaineissa, joiden opettajilla on valmiudet toteuttaa kielirikasteisuutta englannin kielellä.

Hakijoita yläkoulun kielirikasteisiin ryhmiin on ollut vuosittain runsaasti. Kielirikasteinen opetus tarjoaa hyvän englannin kielen taidon ja kulttuuritietoisuuden vahvistumisen lisäksi mahdollisuuden opetukseen, joka tarjoaa oppilaan halutessa enemmän haasteita.

Syksyllä 2021 ensimmäiset kielirikasteisen opetuksen käyneet peruskoululaiset siirtyivät Limingan lukion englanninkieliselle linjalle.

”Jo aloitusvaiheessa koko kaksikieliseen opetukseen saatiin hanketukea Opetushallituksesta, mikä mahdollisti resursoinnin kehittämistyön koordinointiin. Opetushallituksen hankeresurssilla on ollut mahdollista hankkia opettajien tukimateriaaleja ja täydennyskoulutusta kaksikielisen opetuksen kehittämiseksi”, Limingan kunnan sivistysjohtaja Päivi Mäki kiittelee.

Opettajat esiopetuksesta lukioon ovat kehittäneet kaksikielistä opetusta ja osallistuneet yhdessä täydennyskoulutuksiin, johon voit tutustua tarkemmin tästä linkistä. Kaksikielinen opetus on edellyttänyt pitkäjänteistä opetussuunnitelmien kehittämistä, rekrytointiin panostamista ja opettajien osaamisen vahvistamista.

Lukion kaksikielisellä linjalla on laaja valikoima englanninkielisiä opintoja. Englanninkielisillä opintojaksoilla oppikirjat ovat suomenkieliset, mutta opetus ja lisämateriaali ovat pääosin englanniksi. On tärkeää, että asiat opitaan hyvin sekä suomeksi että englanniksi, toteaa lukion rehtori Tiina Partanen.

”Ryhmäkoko on pienempi kuin normaalisti, jolloin opettajilla on enemmän aikaa ohjata opiskelijoita opinnoissa.”

Syksyllä 2021 alkaneen kaksikielisen linjan opetuksessa tehdään yhteistyötä Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Lukion loppupuolella opiskelija voi jo lähitulevaisuudessa suorittaa halutessaan myös yliopistotason englannin opintoja.

”Enkkulinja on normaalia luokkaa pienempi yhteisö, jossa saa yksilöllisempää opetusta. Meillä on kiva tekemisen meininki. Kävimme vähän aikaa sitten enkkulinjan kanssa viikon matkalla Lontoossa, ja se oli aivan mahtava kokemus”, lukion opiskelija Varpu Savolainen kertoo.

Kaksikielisen linjan opiskelija Rasmus Kettunen pitää yhtenä opetuksen hyvänä puolena sitä, että kielitaito ja lausuminen kehittyvät lähes huomaamatta, kun koulussa pidetään esitelmiä ja keskustellaan englanniksi. Englannin puhumista ei siis tarvitse enää jännittää lainkaan.

”Enkkulinjalle kannattaa hakea, koska nykymaailmassa englanti on todella tärkeä kansainvälinen kieli, jota suurin osa tarvitsee tulevaisuudessa. Enkkulinja luo hyvät pohjat englannin kielen osaamiselle”, Kettunen sanoo.

Kaksikieliselle linjalle valitaan vuosittain 20 opiskelijaa peruskoulun päättötodistuksen keskiarvon ja toukokuussa järjestettävän soveltuvuuskartoituksen perusteella. Haku lukion kaksikieliselle linjalle on juuri nyt auki.

Suomen mittakaavalla ainutlaatuinen kokonaisuus

Laaja kaksikielinen opetus on lapsen tulevaisuuden kannalta ainutlaatuinen mahdollisuus, ja monelle kaksikielisen opetuksen vaihtoehto on yksi kriteeri asuinkunnan valinnassa. Limingassa asuu esimerkiksi perheitä, jotka ovat käyneet ulkomailla työkomennuksella ja muuttaneet vastikään takaisin Suomeen.

Ojanperän koulun rehtorin mukaan Limingan kaksikielinen opetus on koko maan mittakaavalla ainutlaatuinen kokonaisuus.

”En tällaista ihmettä ole tavannut muualla: on todella hienoa, että olemme saaneet rakennettua vain neljässä vuodessa tällaisen kokonaisuuden. Tiedän, että pätevien kaksikielisten opettajien saaminen on koko Suomen tasollakin haastavaa, ja olen todella iloinen, että täällä olemme onnistuneet siinä”, Ojanperän koulun rehtori Raija Johnson sanoo.

”Kun meillä Limingassa päätetään jotain, niin se tehdään yhteen hiileen puhaltamalla. Kunta on tukenut koko ajan kaksikielisen opintopolun vahvistamista ja Opetushallitus on myöntänyt hankerahaa, mikä on mahdollistanut tämän meille.”

Elmiina Ahola ja Jiri Arola osaavat sanoa kuitenkin yhden tilanteen, joka monien liminkalaisten vanhempien kannattaa ottaa huomioon.

”Enää vanhemmat eivät voi suunnitella meidän kuullen eri kielellä, mitä ostaisivat lapsille lahjaksi, koska me ymmärretään kaikki. Me osataan isoveljen kanssa espanjaakin jo paremmin kuin äiti ja isä”, Elmiina Ahola sanoo nauraen, ja Jiri Arola nyökyttelee tietäväisenä vieressä.

Haku Ojanperän koulun kaksikieliseen opetukseen on käynnissä. Lue lisää osoitteesta www.liminka.fi/kasvatus-ja-koulutus/ojanperan-koulu/koulun-toiminta/

Lue lisää Limingan lukion kaksikielisestä linjasta: www.liminka.fi/kasvatus-ja-koulutus/limingan-lukio/enkkulinja/

Liminka

Asukkaaksi Liminkaan, Suomen kekseliäimpään kuntaan!

Linnuista ja luonnostaan tunnettu reilun 10 000 asukkaan Liminka on viihtyisä ja turvallinen asuinpaikka, josta löytyvät erinomaiset päiväkodit, koulut, harrastusmahdollisuudet sekä terveyspalvelut. Liminka on myös erinomaisten liikenneyhteyksien varrella, vain kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Oulusta.

Reilunkokoiset tontit ovat jatkuvassa myynnissä – kohtuulliseen hintaan. Limingan keskustan tuntumassa sijaitseva Kotiranta on omakotiasumisen unelmakohde keskellä kauneinta maaseutua. Voit varata itsellesi mieleisen tontin suoraan tonttipörssistä tästä linkistä.