Vaalikone: Katso Raahen Seudun alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva eh­do­kas.

Pääkirjoitus
Tilaajille

Lukion ei pidä olla pelkkä suo­ri­tus­lai­tos

Lukioaika ei saa olla pelkkää arvosanojen metsästystä. Opiskelijan pitäisi pystyä opiskelemaan niitä aineita, joista pitää.

Syksyn ylioppilaat saivat valkolakkinsa viime viikolla. Keväällä heillä on edessä jatko-opiskelupaikan haku, mikä nykyisin tapahtuu pääasiassa todistusvalinnalla. Pääsykoe on entistä harvemman reitti jatko-opintoihin. Aiemmin ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin pyrittiin ensisijaisesti pääsykokeella tai todistuksen ja pääsykokeiden yhteispisteillä. Uudistuksella haluttiin helpottaa opiskelijoiden painetta ja sujuvoittaa korkeakoulutukseen siirtymistä. Ensikertalaisten osuus opiskelupaikan saajien joukossa onkin hieman suurentunut. Täysin onnistuneena uudistusta ei kuitenkaan voi pitää.

Todistusvalinta on ajatuksena hyvä, mutta pitkän matematiikan painoarvo ei tunnu kohtuulliselta. On hassua, että esimerkiksi englannin kieltä opiskelemaan hakeva saa hakutilanteessa parhaat pisteet matematiikasta. Voisi myös ajatella, että yhteiskuntatieteilijä hyötyisi monipuolisesta kielitaidosta ja reaaliaineista, mutta parhaat pisteet annetaan pitkän matematiikan lukioarvosanasta.