Luo­mu­liit­to vaatii lisää re­surs­se­ja pro­teii­ni­pi­tois­ten kas­vi­la­jik­kei­den ke­hit­tä­mi­seen

Härkäpapu on proteiinipitoinen ja siitä voi tuottaa niin ruokaa kuin rehuakin.
Härkäpapu on proteiinipitoinen ja siitä voi tuottaa niin ruokaa kuin rehuakin.

Kiinnostus proteiinipitoisiin kasveihin on ollute trendinä pitkään. Silti suomalaisten ruokavalioissa on paljon lihaa, joka on tuotettu ulkomaisella proteiini- eli alkuaisrehulla – vaikka itse eläin olisikin tuotettu Suomessa. Luomuliiton mielestä kotimaassa olisi kuitenkin luonteva tuottaa enemmän proteiinikasveja.

–Viime vuosina härkäpavun viljely on lisääntynyt selvästi – luomutuottajien into on levinnyt tavanomaiseenkin tuotantoon. Myös esimerkiksi syysrypsistä saa hyvin proteiinia ja siitä on maan kasvukunnon kannalta hyötyä viljelyssä, kertoo Luomuliiton varapuheenjohtaja Janne Rauhansuu.

Luomutuotannossa hyödynnetään suurelta osin omalla tilalla tai lähialueella tuotettua luomurehua. Keinolannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä. Monipuoliset viljelykasvit ovat hyväksi peltomaalle ja nimenomaan Suomessa on järkevä kasvattaa rehukasveja, kun suuressa osassa maata kasvukausi on liian lyhyt lähes kaikille ruokakasveille.

Luomuliitto vaatii, että proteiinipitoisten kasvilajikkeiden kehittämiseen kohdistetaan lisää tutkimus- ja neuvontaresursseja.

–Kiinnostaako kuluttajaa jatkossa yhä enemmän se, onko rehut tuotettu fiksusti? Kuinka moni valitsee kasviproteiinituotteita? Valitaanko halvin tuote vai halutaanko antaa mahdollisuus ekologisemmille tuotteille?