Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Maa­kun­nal­le siirtyy 660 000 neliöä tiloja

Kaikki terveydenhoidon rakennukset siirtyvät maakunnalle, myös Pyhäjoen terveyskeskus.
Kaikki terveydenhoidon rakennukset siirtyvät maakunnalle, myös Pyhäjoen terveyskeskus.

Pohjois-Pohjanmaan maakunnalle siirtyy yli 400 tilaa vuonna 2020. Niistä 95 prosenttia on sosiaali- ja terveydenhuollon käytössä. Tilat ovat keskimäärin 35 vuotta vanhoja ja monet niistä kaipaavat remonttia.

Maakuntien tilakeskus Oy on kartoittanut Pohjois-Pohjanmaan maakunnalle vuokrattavaksi tulevien tilojen määrän, pinta-alan, keski-iän ja käyttötarkoitukset.

Tietojen keruu on käynnissä kaikissa Suomen kunnissa. Tiedot kaikista maakunnille siirtyvistä tiloista koko valtakunnassa kootaan joulukuun puoliväliin mennessä.

–Maakunnat saavat vastuun palveluiden järjestämisestä ja niihin kuuluvasta kiinteistöomaisuudesta vuonna 2020. Nyt kerättävien tietojen pohjalta määrittelemme esimerkiksi vuokrat, joita maakunnat tiloista maksavat,Maakuntien tilakeskuksen asiakkuusjohtaja Mikko Hollmén kertoo.

Samalla maakunnat saavat kartoituksesta käyttöönsä ajantasaista ja yhtenäistä tietoa nykyisistä toimipaikoista palveluverkoston suunnittelua varten.

Pilottikartoituksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla maakunnan vuokrattavaksi siirtyy 420 tilaa. Niiden yhteenlaskettu huoneistopinta-ala on noin 440 000 neliötä.

Kunnat omistavat näistä tiloista 75 prosenttia. Loput 25 prosenttia on vuokrattu.

Lisäksi maakunnalle siirtyvät kaikki Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tilat, kaikkiaan 220 000 neliötä.

Maakunnan käyttöön tulevien rakennusten keski-ikä on 35 vuotta. Niiden keskimääräinen kuntoluokka on 50–60 prosenttia. Se tarkoittaa, että mukana on sekä uusia tiloja että peruskorjauksen tarpeessa olevia kiinteistöjä.

Toimitiloista 95 prosenttia on sosiaali- ja terveydenhuollon käytössä. Niistä joka neljäs on vanhainkoti ja 15 prosenttia terveyskeskuksia.

Muita tilojen käyttäjiä ovat työ- ja elinkeinopalvelut, ympäristöterveydenhuolto, pelastustoimi, aluekehittäminen, tienpito- ja liikennejärjestelmäsuunnittelu sekä maaseudun kehittäminen ja lomituspalvelut.

–Pohjois-Pohjanmaan kunnilta saatuja tietoja tarkennetaan vielä marraskuun aikana lisäkyselyillä ja paikan päällä tehtävillä katselmuksilla, Hollmén kertoo.