Man­sik­ka on kesän jäl­ki­ruo­kien ku­nin­ga­tar

Mansikkakausi on ollut tänä kesänä myöhässä. Nyt näistä herkuista päästään nauttimaan.

Mansikka-brita maistuu taivaalliselle. Mansikka ja suklaa ovat maukas pari. Tämä kakku kruunaa juhlan kuin juhlan.
Mansikka-brita maistuu taivaalliselle.
Mansikka-brita maistuu taivaalliselle.

Mehevät mansikat kuuluvat ehdottomasti kesän herkullisimpiin kakkuihin.

Mansikka-Brita

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. Levitä taikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Valmista täyte: Yhdistä viipaloidut mansikat, kovaksi vaahdoksi vatkattu kerma, valitsemasi rahka ja sokeri.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.

Mansikka-suklaatäytekakku

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Aseta leivinpaperiarkki irtopohjavuoan pohjan päälle (Ø 24 cm). Kiristä reunarengas paikoilleen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne siivilän läpi vaahdon joukkoon varovasti nostellen.

Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista uunin ala-/keskiosassa 45 min tai kunnes kypsä (taikina irtoaa vuoan reunoista). Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeen yhtä paksuun osaan. Vaahdota kerma. Sekoita mansikkarahka kerman joukkoon. Viipaloi mansikat.

Täytä kakun molemmat välit seuraavasti: Kostuta pohja vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Lusikoi puolet kerma-rahkaseoksesta kakkupohjan päälle. Lisää seoksen päälle mansikat. Kostuta kansi huolellisesti ja laita kakun päälle. Anna kakun maustua jääkaapissa peitettynä vähintään 2 t, mielellään yön yli.

Vaahdota koristeluun tuleva kerma. Yhdistä kaakaojauhe ja sokeri. Sihtaa ne kermavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä kermaa kakun reunoille metallilastalla tai veitsellä. Lusikoi loppu kerma pursotinpussiin. Pursota kakun pintaan vieri viereen ruusukkeita tähtityllalla. Aloita pursottaminen ruusukkeen keskeltä ja jatka ulospäin kasvavalla pyöreällä liikkeellä. Koristele mansikat halutessasi valuttamalla sulatettua tummaa suklaata raidoiksi niiden pintaan. Koristele kakku mansikoilla ja kaakaojauheella.