Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Me­ri­kau­pun­gil­le sopivaa kou­lu­lii­kun­taa

Kylmältä kylvyltäkään ei vältytty, kun Saloisten ja Vihannin yläkoululaiset ottivat tuntumaa meren tarjoamiin liikuntamahdollisuuksiin.

Hiljainen rauhallinen hetki suppaillessa. Mikä sen parempaa? Päästiinhän sitä purjehtimaankin. Veera Hyväri nautti käännöksistä. Pikkulahdella ei hapannaamoja nähty. Väri-ilottelua.
Hiljainen rauhallinen hetki suppaillessa. Mikä sen parempaa?
Hiljainen rauhallinen hetki suppaillessa. Mikä sen parempaa?

Vähän syletti 70-luvulla koulujaan käynyttä seurata mainiota merellistä liikuntasessiota Pikkulahden tuntumassa. Kun 70-lukulaisilla kevään suurin ilon aihe oli päästä opiskelemaan koulupihan koivun alle, niin nykynuoret kokeilevat purjehdusta, suppausta, melontaa, polkuveneitä, soutua ja meripelastusta.

Mainio mahdollisuus yhteistyötahoille saada riveihinsä lisää harrastajia ja mainio mahdollisuus tutustua uusiin harrastuksiin. Win win -tilanne sanottaisiin tänään.

–Ensimmäinen molskahdus, toteaa kanootista suppailijoiden melontaa Pikkulahdella seuraava Jarkko Salmela.

Ei paha, kun Saloisten ja Vihannin yläkoululaisille tarjottu meriliikuntaviikko on edennyt jo torstaihin.

Yllättävän rauhallisesti tilanteen ottaa molskahtanut Teemu Hänninen kömpiessään maihin ja kohti kuivia vaatteita. Kylpy oli juuri niin kylmä kuin voi odottaa jäiden vielä möllöttäessä avomerellä.

–Talviturkki heitetty, punnitaan tilannetta ilon kautta.

Taustalla lipuu iloinen armada Timo Kestin johtamia melojia. Täällä ei näy äkäisen näköisiä teinejä.

Aikuiset harmittelevat nuoria enemmän meriliikuntaviikoksi sattunutta koleaa ja ajoittain sateisen myrskyisää keliä. Vielä viime viikolla tapahtumaviikon toteutuminen oli epävarmaa, sillä jäitä seilasi vielä Terässatamassa ja Pikkulahdellakin.

–Ei keli ole nuoria haitannut, tietää Salmela.

Ihaillen hän kuvailee nuorten rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin ja nopeutta päästä ideasta jyvälle.

Sen verran kylmä kevät vaikutti meriaktiviteetteihin tutustumista, että esimerkiksi pariairokaksikot ja harjoitusyksiköt jäivät rannalle. Opettaja Laila Finska-Linna joutui antamaan vain teoriaopetusta lajin hienouksista. Kovan tuulen ja jäiden lisäksi myös matalalla oleva merivesi muutti suunnitelmia. Turvallisuus edellä mentiin. Finska-Linnan mukaan liikuntaviikko siirretäänkin jatkossa elokuulle, jolloin on mitä todennäköisimmin paremmat ilmat meriliikuntaan.

Optimisti- ja pikkujollillakin harjoittelu jouduttiin pistämään jäihin, mutta kokeilemaan päästiin kuitenkin zoom 8 -jollalla.

–Ensin pelotti, mutta käännökset olivat parasta, paljastaa turvaavasta kumiveneestä purjehduksen jälkeen kömpivä Veera Hyväri.

Samaa todistaa Veera Tilja. Omaa vuoroaan odottavalle Antti Pekkalalle vesi on tuttu elementti, mutta pienemmässä mitassa. Onkimassa hän käy tekojärvellä ja merellä pilkillä.

Merellinen liikuntaviikko on kasvanut koko kaupungin kattavaksi tapahtumaksi Pattasten koulun opettajan Laura Rahikkalan omille oppilailleen ideoimista tutustumismahdollisuuksista eri lajeihin. Ajatuksena on ollut, että jokainen löytäisi oman suosikkinsa. Jokainen pääsee viikolle yläkouluaikanaan.

Raahen Liikkuva koulu -hankkeen koordinaattorina Rahikkala iloitsee, että yhteistyötahoja on ollut helppo saada mukaan. Jo useampana vuonna Raahen nuorisotoimen ja seurakunnan lisäksi mukana ovat olleet Raahen Purjehdusseura, Pikkulahden Palvelut ja Raahen Meripelastus.