Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Mie­len­ter­veys on iso osa hy­vin­voin­tia

Ahdistusta aiheuttaa esimerkiksi taloustilanne. Nuoria pelottaa myös työelämän vaativuus.

Kuluvalla viikolla vietetään valtakunnallista mielenterveysviikkoa. Viikon teema kiteytyy lauseeseen ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Se tarkoittaa, että vaikeatkin hetket ovat rajallisia, eikä kenenkään tarvitse olla valmis tai täysin ehjä voidakseen kokea myös elämän hyviä asioita.

Mielenterveyden teemaviikkoa on järjestetty viikolla 47 aina vuodesta 1974 asti. 48 vuodessa moni asia on muuttunut. Mielenterveysongelmiin aiemmin liittynyt häpeä ja puhumattomuus on väistymässä. Onneksi, sillä mielen ongelmat koskettavat varsin suurta osaa ihmisistä. Viime vuosina mielenterveyden häiriöistä johtuvat sairauspoissaolot ovat selvästi yleistyneet. Esimerkiksi 16–34-vuotiailla naisilla masennuksen perusteella maksettujen päivärahapäivien määrä henkilöä kohti on vuosina 2005–2021 noin kaksinkertaistunut. Ahdistuneisuushäiriöiden perusteella maksettujen päivien määrä on lähes viisinkertaistunut.

Juuri nyt monen mieltä rassaavat omaan talouteen liittyvät asiat. Takana on jo valmiiksi raskaita vuosia koronapandemian takia ja helmikuussa käynnistynyt Ukrainan sota on lisännyt ahdistusta ja epävarmuuden tunnetta.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.