Mainos: Ter­ve­tu­loa pul­la­kah­vil­le ta­paa­maan leh­den­te­ki­jöi­tä ti 24.5. klo 12-14 Raahen Seutuun (Fell­ma­nin­puis­to­ka­tu 4). Pai­kal­la myös opas­tus­ta di­gi­tuot­tei­dem­me käyt­töön.

Mikä se sinä oot? Änkyrä vai or­ka­ni­see­raa­ja? Tutustu 12 eri­lai­seen raa­he­lais­pro­fii­liin – mihin sinä si­joit­tai­sit itsesi?

Raahen kaupungin verkkokyselyjen ja kylätyöpajojen työskentelyn seurauksena on laadittu 12 raahelaisia kuvaavaa profiilia, joita voi hyödyntää esimerkiksi kaupunginosien maankäytön suunnittelussa.

Profiilit laatineen suunnittelu- ja konsulttiyritys Rambollin mukaan raahelaisprofiilit ovat suuntaa antavia ja humoristisiakin yleistyksiä raahelaisista.

Alla kuvaus profiilikuvauksista. Tunnistatko itsesi? Oletko kenties nykytilanteeseen tyytyväinen änkyrä, väliaikaisesti kaupungissa aikaansa viettävä hyyryläinen vai kenties kyläaktiivina hääräävä orkaniseeraaja? Vastaa kyselyyn ja perustelethan omaa raahelaisuuttasi kommenttikentässä. Osa voi tunnistaa itsensä useammastakin profiilista, mutta valitse kuitenkin itseäsi ensisijaisesti kuvaava profiili.

Voit myös jättää yhteystietosi toimituksen tietoon, jos olisit valmis pohtimaan raahelaisuutta tai alueen veto- ja pitovoimaa toimituksen haastateltavana.

Pakosta jäänyt 

Pakosta jääneet asuvat Raahessa työn tai muun käytännön syyn takia, mutta eivät ole täysin tyytyväisiä Raaheen asuinpaikkana. Pakosta jääneitä tyydyttäisi koulutus- ja työllistymismahdollisuuksien sekä saavutettavuuden parantaminen.

Ulkoilija-harrastaja 

Ulkoilija-harrastaja nauttii luonnossa liikkumisesta ja harrastamisesta. Hän toivoo etenkin ulkoilu- ja virkistysverkoston kehittämistä.

Wanha-raahelainen 

Wanha-raahelainen arvostaa keskustaa ja sen palveluja mutta myös maaseudun rauhaa. Hänelle ovat tärkeitä joukkoliikenteen kehittäminen, monipuoliset asumisen vaihtoehdot ja palveluiden saavutettavuus.

Kaupunkiaktiivi

Kaupunkiaktiivi näkee Raahessa potentiaalia kehittyä entistä vireämmäksi ja elinvoimaisemmaksi kulttuurikaupungiksi. Hän kehittäisi keskusta-aluetta sekä kulttuuri- ja matkailupalveluja.

Hyyryläinen 

Hyyryläinen viettää aikaansa Raahessa väliaikaisesti, joko vierailijana tai kesämökkiläisenä. Häntä voi houkutella pitemmäksi aikaa kehittämällä etenkin kesäajan sesonkipalveluja ja tarjoamalla houkuttelevia mökkitontteja esimerkiksi rannoilta tai viehättävästä maalaismaisemasta.

Orkaniseeraaja

Kyläaktiivina orkaniseeraajan toiveena on omaleimaisten kylien ja maaseutualueen kulttuuriarvojen, identiteettien ja vireyden säilyminen ja vahvistaminen. Hän haluaa, että tapahtumia, virkistyskohteita ja liikuntapaikkoja löytyy muualtakin kuin keskustasta.

Änkyrä

Nykytilanteeseen tyytyväiset änkyrät ovat onnellisempia kuin kehtaavat myöntää. Änkyrä ei kaipaa suuria uudistuksia, vaan tyytyisi maltilliseen kehittämiseen nykyisiä linjoja suosien.

Metsäläinen 

Metsäläinen arvostaa Raahessa erityisesti metsä- ja meriluontoa. Hän on ensimmäisenä vaalimassa perinne-, pelto- ja maalaismaisemia. Metsäläinen säilyttäisi luonnon koskemattomana saaristosta pystymetsiin. Hän keskittäisi asuintontit mieluummin asutusalueille ja säilyttäisi maaseudun ennallaan, tinkimättä kuitenkaan kylien elinvoimaisuudesta.

Kotoilija 

Omassa kodissaan parhaiten viihtyvä kotoilija arvostaa Raahessa asumisen olosuhteita. Hän on tyytyväinen, kunhan kotikaupungista löytyy sopivia asumismuotoja erilaisiin elämäntilanteisiin ja arjen peruspalvelut rullaavat riittävän lähellä.

Teollisuusperinteiden jatkaja

Teollisuusperinteiden jatkaja arvostaa Raahessa yrittämisen mahdollisuuksia. Hänelle on tärkeää tieverkoston kunto ja kantavuus, monipuoliset toimitilat hyvine kulkuyhteyksien äärellä ja riittävän tilan takaaminen yritystoiminnan kehittämiselle ja kasvattamiselle.

Putiikinpitäjä 

Putiikinpitäjä arvostaa Raahessa keskustan sujuvaa asiointiympäristöä. Häntä palvelee erityisesti keskustan elävöittäminen, matkailun potentiaalin hyödyntäminen sekä toimivat kävelyn, pyöräilyn ja julkisen liikenteen kulkuyhteydet.

Etätyöskentelijä 

Etätyöskentelijä tekee työt kauemmaksikin mielellään Raahesta käsin mahdollisimman usein. Häntä palvelisi juna-aseman saavutettavuuden ja aseman ympäristön kehittäminen, tietoliikenneyhteyksien ja ympärivuotisten palvelujen kehittäminen sekä monipuoliset ja vetovoimaiset asumisen vaihtoehdot sekä Raahessa että Vihannissa.