Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

MMM: Suden kan­nan­hoi­dol­li­nen met­säs­tys voidaan aloit­taa ke­vät­tal­vel­la – suo­tui­sa suo­je­lu­ta­so mää­ri­tel­tiin Ruotsin malliin

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) mukaan suden kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa kevättalvena 2022.

Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) mukaan suden kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa  kevättalvena 2022.

Ministeriö on korjannut lausunnoilla olevaa asetusmuistiota suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Asetuksessa esitetty metsästyskiintiö ja sen rajaus vain neljään laumaan ei tule heikentämään susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä.

Muistion pohjana käytetyt laskelmat olivat virheelliset Luonnonvarakeskuksen (Luke)  ohjelmointivirheen vuoksi.

Ohjelmointivirhe ei vaikuttanut pienimmän elinvoimaisen susikannan määrittelyyn. Sen vuoksi maa- ja metsätalousministeriö päätti hyödyntää samaa toimintamallia, jota Ruotsissa on sovellettu suotuisan suojelutason määrittelyyn. Sen perusteella susikannan suotuisa suojelutaso on kaksi kertaa pienin elinvoimainen populaatio.

Luken alustavan arvion mukaan  Suomen pienin elinvoimainen populaatio on 14 susilaumaa. Maa- ja metsätalousministeriö arvioi Ruotsin tavoin, että suotuisa suojelutaso olisi Suomessa 28 laumaa.

Suomen susikanta oli Luken arvion mukaan tämän vuoden maaliskuussa 28 susilaumaa, jonka lisäksi reviirin merkanneita susipareja oli 20. Tämä on suurin susikanta yli sataan vuoteen.

Asetuksen lausuntoaikaa jatkettiin joulukuun 8. päivään saakka.