Mur­re­sar­ja Pän­tiön­nään: Kom­piai­nen suuhun ja man­nu­kal­le maate

Raahen Museosssa on esillä herkullisen näköisiä kompiaisia, mutta voi olla ettei kannata maistaa, sen verran pitkään ovat esillä olleet.
Raahen Museosssa on esillä herkullisen näköisiä kompiaisia, mutta voi olla ettei kannata maistaa, sen verran pitkään ovat esillä olleet.
Kuva: Anna Latomaa/Raahen Museo

Koska koko koronakevät tuntuu olleen ihmisillä yhtä ruuanlaittoa, on siis ajankohtaista esitellä tälläkin palstalla Raahen seudulla harrastettua köökiruotsia. Kaarina Häkkilä ystävällisesti lähetti muutamia kotoisia sanoja, jotka ovat saaneet alkunsa Pohjanlahden tuolta puolen.

Kaffeli. Tunnetaan yleisesti myös äffättömänä versiona eli kahavelina. Se on se atrain, jolla ruokaa pyydystetään lautaselta eli haarukka. Oi, niitä raskaita, painavia haarukoita, joilla ennen vanhaan syötiin, jotka kilahtivat kuuluvasti kun ne kalautettiin tyhjäksi syödylle lautaselle. Ken sellaiset omistaa, hällä onni on.