Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Näitkö tämän Ka­si­tien var­res­sa: Re­von­lah­del­la vil­je­lys­sä oleva ne­li­met­ri­sek­si kasvava kui­tu­hamp­pu on kieh­to­van eko­lo­gi­nen mutta korjuu on osoit­tau­tu­nut haas­ta­vak­si

Kuituhamppu on vanha, välillä käytöstä pois unohtunut maata parantava viljelykasvi, jota viljellään nykyisin muun muassa Revonlahdella. Hampun kuitua voi käyttää monin tavoin. Joidenkin mielestä käyttötapoja olisi ainakin tuhat.

Kasitien molemmin puolin Revonlahdella voi nähdä vaaleanvihreänä vihannoivan, elinvoimaisen pellon. Päivä päivän jälkeen se tuntuu kasvavan suorastaan silmissä.

Pellolla kasvaa kuituhamppua, joka kasvaa jopa 10–15 senttiä vuorokaudessa. Syksymmällä se saattaa olla jo 4 metriä korkeaa. Kuituhamppua toista vuotta Revonlahdella viljelevä viljanviljelijä Ilkka Turkki, 57, myöntää, että aluksi hampun kasvuvauhti suorastaan hirvitti.

Turkki kiinnostui kuituhampun viljelystä sen jälkeen, kun kuituhampulle ilmaantui jatkojalostusta. Hemka Oy haki keväällä 2021 kuituhampun sopimusviljelijöitä kasvukaudelle 2021–2022 Raahen ja Siikalatvan seutukuntien alueelta aikeenaan perustaa kuituhampputehdas.

Yhtiö sitoutui ostamaan sopimusviljelijän tuottaman ja paalaaman sadon.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.