Nyrkit hei­lu­vat aiempaa useam­min

Hyvät tilastouutiset ensimmäiseksi: Raahen turvallisuustilanne on vakaa. Väkivaltarikosten suunta on sen sijaan huolestuttava.

Tilastomerkinnöistä näkyy myös, mitä on valvottu kenties aiempaa enemmän. Ratsiat tuottavat useimmiten osumia liikennerikkomuksiin tai -rikoksiin.
Tilastomerkinnöistä näkyy myös, mitä on valvottu kenties aiempaa enemmän. Ratsiat tuottavat useimmiten osumia liikennerikkomuksiin tai -rikoksiin.

Raahen kaupungin rikostilastojen puolivuotiskehitys kulkee pitkälti yhtä jalkaa muun maan kanssa. Kokonaismäärässä on hienoista laskua.

–Yleisellä tasolla on ollut turvallista, edellisiin vuosiin verrattuna ei ole dramaattisia muutoksia, luonnehtii ylikomisario Antero Aulakoski.

Ensimmäisellä puolivuotiskaudella tehtiin kaikkiaan 1 103 rikosta, jossa edellisvuoden tammi-kesäkuuhun on vähennystä 45 rikosta.

Poliisia kutsuttiin hätiin aiempaa useammin. Yhteensä hälytystehtävissä oli kasvua 450 kutsua, mikä prosentteina tarkoittaa vajaan 20 prosentin kasvua. Kiireellisimmissä tehtävissä oli hienoista laskua. Kasvu kirjattiin muista hälytystehtävistä.

Rikostilaston sisällä muutoksia jo sitten löytyykin. Hyvät uutiset jälleen ensin eli omaisuusrikokset vähenivät kokonaisuutena yli 50 tapauksella. Tosin petosten määrä oli ylöspäin.

Aulakoski arvelee, että ihmisten valveutuneisuus ja kauppojen varautuminen hälytysjärjestelmin sekä kameravalvonnalla on vaikuttanut tilanteeseen.

–Tekotilaisuudet ovat vähentyneet, kommentoi Aulakoski vanhaa kansanviisautta mukaillen.

Toisaalta petoksia tehtiin alkuvuodesta jonkin verran enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Aulakoski osoittaa sormella nettiin, joka helpottaa huijareiden työtä. Petoksille ominaista on myös se, että yhdellä tekijällä voi olla runsaasti huijauksia kontollaan.

–Osto- ja myyntikanavilla tulee herkästi huijatuksi. Erityisen edullinen kännykkä voi jäädä saamatta.

Se, mikä alkuvuoden tilastoissa Aulakoskea erityisesti huolestuttaa, on väkivaltarikosten lisääntyminen. Someraivo ei näytä pysyvän vain netissä, vaan nyrkit puhuvat myös konkreettisesti.

Puolivuotissaldossa kasvua oli peräti 61 prosenttia edellisvuoden vastaavaan. Kun viime vuonna tammi-kesäkuussa väkivaltarikoksia kirjattiin 62, niin tänä vuonna on jo satanen rikki.

Olipa kyse yleisellä paikalla tai yksityisessä tilassa tehdyistä pahoinpitelyrikoksista, niin suunta on ylös. Prosenttikasvut näyttävät huikeilta liki 86 ja 65 prosentin kasvuja, mutta määrällisesti ei sentään kuljeta sadoissa tappeluissa.

Yleisellä paikalla kasvua oli 14 tapauksesta 26 tapaukseen, mutta kotihälytystilanteissa nousua oli jo 46 tapauksesta 76 tapaukseen. Kotihälytysten määrän kasvu tukee tilastoa.

Antero Aulakoski ei ilmiölle löydä yksittäistä selittävää syytä, sillä suunta on ollut sama muuallakin. Kuningas alkoholin hän nimeää yllätyksettömästi yhdeksi yhdistäjäksi rähinöihin. Onko taloudellinen nousu lisännyt alkoholin kulutusta, sitä Aulakoski jää pohtimaan.

Raiskausten määrässä tai ainakin niistä ilmoittamisessa Raahe kulkee akanvirtaan. Vain yksi ilmoitettu tapaus tammi-kesäkuussa. Yksi vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Vuonna 2016 tilastosaldo oli kaikkiaan 5 ilmoitettua raiskausta.

Takavuosien huumausainerikosten kasvukäyrät ovat tasaantuneet. Tilastomerkintöjen Aulakoski toteaa kertovan lähinnä siitä, kuinka paljon resursseja on ollut siirrettävissä valvontaan. Viime vuonna tapauksia tilastoitiin 28, tänä vuonna 29. Niistä kaikki olivat lieviä.

Huumausaineiden käyttäjien korvaushoitojen Aulakoski toteaa näkyvän rikostilastoissa omaisuusrikoksia vähentävänä. Ei ole tarvetta rikoksin rahoittaa aineiden käyttöä.

Liikennerikoksissa on Raahessa tapahtunut nousua yli kymmenen prosentin verran 234 rikoksesta 260 rikokseen. Kasvu on kirjattu liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa suunta on ollut jo muutaman vuoden ajan selkeästi alaspäin.

Myös liikennerikkomuksissa suunta on ollut selkeästi alaspäin 444 tapauksesta vähennystä 60 rikkomuksella. Luvuissa eivät ole mukana peltipoliisien välähdykset.

Törkeät rattijuopumukset vähenivät 2017 ensimmäisellä vuosipuoliskolla merkittävästi, yli 50 prosentilla 28:sta 13:een. Tavalliset rattijuopumukset ovat pysyneet samalla tasolla 22-23 tapauksessa.

Rikosten selvitysprosenteissa näkyy priorisointi. Väkivaltarikokset selvitetään 68-70-prosenttisesti, olipa kyse pimeästä tapauksesta tai teosta, josta saadaan tietoa paikan päällä.

Omaisuusrikoksista yli puolet saadaan selvitettyä, mutta pimeänä tulleista tapauksista vain noin joka kolmas ratkeaa. Pyörävarkaudet eivät ole tutkintalistoilla kärjessä.