Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Olisiko aika ope­tel­la kes­kus­te­le­maan?

Hyvään keskusteluun kuuluu kuunteleminen ja keskustelukumppanin kunnioittaminen. Näitä taitoja jokaisen pitäisi harjoitella.

Eilen, kansainvälisenä filosofian päivänä, oli Raahen kirjastossa mahdollisuus seurata harvinaista tapahtumaa, neljän lukiolaisjoukkueen väittelykisaa. Väittely on oiva tapa kehittää ajattelua ja puhetaitoja rakentavasta keskusteluilmapiiristä puhumattakaan.

Hyvässä väittelyssä kuunnellaan vastapuolta ja perustellaan omia ajatuksia asiapohjalta ja henkilökohtaisuuksiin menemättä. Se on harvinaista nykyisen sosiaalisen median aikakaudella, jolloin toisten keskustelijoiden mollaaminen tahtoo olla enemmän sääntö kuin poikkeus jopa iloksi ja inspiraatioksi tarkoitetuissa harrasteryhmissä puskaradioista puhumattakaan.

Puhe- ja argumentointitaitoa tarvitaan työelämässä ja päätöksenteossa, eikä siitä haittaa ole siviilielämässäkään. Keskustelun siirtyminen sosiaaliseen mediaan on ehkä madaltanut kynnystä osallistua, mutta keskustelun laatu ei ole parantunut.

Tuoreen Hyvin sanottu -tutkimuksen mukaan peräti 68 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.