Omai­suus­rii­to­ja ilmenee lä­hei­sen kuoltua

Pankkikortin tunnuslukuja ei kannata luovuttaa kenellekään sen kummemmin kuin nettipankin tunnuslukujakaan.
Pankkikortin tunnuslukuja ei kannata luovuttaa kenellekään sen kummemmin kuin nettipankin tunnuslukujakaan.

Luottamus läheisiin voi toisinaan ollaan liiankin suurta. Varsinkin silloin, jos läheinen ei kykene itse valvomaan omia etujaan.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta sanoo, että aina silloin tällöin läheisiä epäillään varojen kavalluksesta tai väärinkäytöstä.

Hänen mukaansa tapaukset nousevat usein esiin vanhuksen kuoltua, jolloin joku läheisistä epäilee vanhuksen asioita hoitaneen käyttäneen varoja omiin tarkoituksiinsa ja petkuttaneen vanhusta tai muita perillisiä.

Usein epäilyt ovat turhia ja johtuvat perillisten, tavallisesti sisarusten keskinäisistä huonoista väleistä, mutta toisinaan niissä on perääkin. Tällaisia tutkintapyyntöjä ei tule kuitenkaan paljon.

–Aika moni näistä tutkintapyynnöistä ei johda myöskään syytteeseen. Näytön on oltava vahvaa, että syytteeseen mentäisiin.

Vanhukselta saatetaan myös kiristää rahaa eläkepäivinä ja pakottaa hänet pankkiautomaatille, jossa nostatetaan rahaa omiin tarkoituksiin.

Näitäkin tapauksia ilmenee Kiiskisen mukaan toisinaan.

Kiiskinen neuvoo tekemään sopimukset vanhusten asioiden hoidosta hyvissä ajoin yhdessä perillisten kanssa ja kirjaamaan myös periaatteet, miten varojen käyttöä valvotaan, pidetäänkö esimerkiksi kirjanpitoa, kuten virallinen edunvalvoja.

Harmillisilta riidoilta voitaisiin välttyä selkeillä sopimuksilla ja läpinäkyvällä toiminnalla, jolloin epäilyksille ei jää sijaa.

Virallinen edunvalvoja on yksi vaihtoehto.

Huolimatta varoituksista valepoliisitapauksia tulee esiin edelleen. Kiiskinen muistuttaa, ettei oikea poliisi, tai kukaan muukaan, koskaan kysele pankin tunnuslukuja rehellisin aikein. Kyse on aina petkuttamisesta.

Hän sanoo, että viimeisimpään poliisibarometriin vastanneista 96 prosenttia kertoi luottavansa poliisiin melko tai erittäin paljon.

Sekä läheisen ihmisen että poliisiksi tekeytyneen tekemä kavallus tai petkutus käyttää väärin ihmisen luontaista luottamusta ihmiseen, jonka ihminen kokee turvalliseksi.

–Siinä mielessä ne ovat yhtä vakavia ja paheksuttavia, hän sanoo.