Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

On­net­to­muus­har­joi­tus pal­jas­ti: Vi­ran­omais­ten vä­li­ses­sä tie­don­ku­lus­sa on pa­ran­net­ta­vaa

Harjoitus ei mennyt niin kuin oli suunniteltu, mutta se ei tarkoita, että se olisi epäonnistunut.

Nyt on sattunut ja pahasti. Nosturi törmäsi kaasulinjastoon ja aiheutti vuodon. Onnettomuudessa vakavasti loukkaantuneet vietiin hoitoon Oulaskankaalle ja Oulun yliopistolliseen sairaalaan.
Nyt on sattunut ja pahasti. Nosturi törmäsi kaasulinjastoon ja aiheutti vuodon.
Nyt on sattunut ja pahasti. Nosturi törmäsi kaasulinjastoon ja aiheutti vuodon.

Kaupunkilaiset tuskin huomasivat, mutta Raahen terästehtaalla järjestettiin torstaina suuronnettomuusharjoitus. Harjoiteltavana oli tilanne, jossa räjähdysherkkää kaasua pääsee leviämään ensin tehtaan alueelle ja pian myös ulkopuolelle. Yhtä aikaa sattui myös ammoniakkivuoto.

Ensihoidon osuutta tarkkailemassa oli Savonia ammattikorkeakoulussa ensihoidon johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskeleva Tommi Mällinen. Hän oli myös suunnittelemassa harjoitusta viiden muun opiskelijan kanssa.

Hän sanoi harjoituksen jälkeen, että kaikilla viranomaisilla olisi tärkeää olla sama tarkka tieto tilanteesta. Nyt yhtenäistä tietoa ei ollut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tehtaan alueella on lukuisia videokameroita, joiden kuvaa olisi hyvä hyödyntää onnettomuustilanteissa, hän totesi.

Ensihoidon yksiköiden pitäisi saada mahdollisimman nopeasti tieto siitä, missä uhrit ovat, jotta heitä päästään hoitamaan.

Nyt ensihoidon yksiköiltä meni kaksi tuntia 15 potilaan pelastamiseen. Mällisen mukaan se on hyvä aika.

Ensihoidon osuutta suunnitelleiden Savonian opiskelijoiden lisäksi harjoitusta tarkkailemassa oli kaksi muuta opiskelijaa ja yksi ulkopuolinen tarkkailija.

Opiskelijat saavat arvokasta palautetta myös siitä, kuinka he onnistuivat harjoituksen suunnittelussa.

Todentunnun vuoksi harjoituksen käsikirjoitusta ei oltu jaeltu kovinkaan vapaasti. Timo Mattila Jokilaaksojen pelastuslaitokselta sanoi, että tapahtumapaikalla piti kulkea korvat höröllä, jotta saisi tietää, mitä on tapahtunut.

Harjoituksen johtaja palomestari Harri Pyyhtiä sanoi, että harjoitus ei mennyt niin kuin oli suunniteltu. Se ei tarkoita, että harjoitus olisi epäonnistunut, vaan sitä, että mukana olleet ihmiset tekivät asioita eri tavalla.

Tehtaanjohtaja Jarkko Matkala totesi, että harjoitus paljasti aukkoja tiedonkulussa.

Harjoituksen järjestivät yhteistyössä Jokilaaksojen pelastuslaitos, SSAB:n Raahen terästehdas, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Oulun poliisilaitos, Aluehallintovirasto ja Raahen kaupunki.

Tehtaalla järjestettiin samantyylinen harjoitus edellisen kerran kolme vuotta sitten.