Valmistuneet: Iso joukko uusia am­mat­ti­lai­sia val­mis­tui: Katso täältä nimet

Jätinkirkot: Raahen Seutu kiipesi Pirt­ti­vaa­ran laelle

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Oulussa ja Qstoc­kis­sa suo­si­tel­laan käy­tet­tä­vän maskia

Oulun koronatilanne on pahentunut. Qstockin festivaalialueella ja kaikissa Oulussa olevissa sisätiloissa tulisi käyttää maskia koronatartuntojen ehkäisemiseksi.
Oulun koronatilanne on pahentunut. Qstockin festivaalialueella ja kaikissa Oulussa olevissa sisätiloissa tulisi käyttää maskia koronatartuntojen ehkäisemiseksi.
Kuva: Arkisto / Mikko Määttä

Kesäkuussa päättynyt maskisuositus palaa taas Ouluun, sillä kaupungissa havaittujen koronatartuntojen määrä on tuplaantunut viime viikkoon verrattuna.

Suositus koskee kaikkia sisätiloja toistaiseksi eli myös Oulun kaupungin alueella olevia työpaikkoja.

Oulun kaupunki ja Qstock-festivaali suosittelevat maskin käyttöä myös Qstockin festivaalialueella. Jokaisen festivaalivieraan pitäisi tuoda omat maskinsa, mutta kaupunki on toimittanut alueelle maskeja jaettavaksi.

Festivaali sallii vierailijoilta oman käsidesin tuonnin alueelle. Alueella on myös käsidesipisteitä.

Oulussa on tavattu perjantaina 12 uutta tartuntaa. Tartuntalähteitä ovat olleet ravintolat ja yksityistilaisuudet, perhe ja ulkomaat. Tuntemattomista lähteistä olevia tartuntoja ei ole.

Tällä viikolla Oulussa on ollut 66 tartuntaa. 214 ihmistä on asetettu karanteeniin. Tiedossa on yksi joukkoaltistuminen.

Koronan ilmaantuvuus  Oulussa 100 000 asukasta kohden on 48,0 ja Pohjois-Pohjanmaalla 29,4.

THL on päivittänyt tutkimustietoa koronarokotteista. Uusimman tutkimustiedon mukaan yksi rokoteannos ehkäisee tartunnan saamista 50–80-prosenttisesti ja 2 rokoteannosta 60–90-prosenttisesti.

Jos rokotettu saa koronatartunnan, erittää hän virusta huomattavasti vähemmän kuin rokottamaton. Näin ollen koronarokotteilla on vakavan tautimuodon estämisen lisäksi myös tartuntojen leviämistä ehkäisevää vaikutusta merkittävästi.

Kahdesti rokotettuja ei enää uusien ohjeiden mukaan aseteta altistustilanteissa karanteeniin.

Rokotukset mahdollistavat siis paluun normaalimpaan elämään. Rokotusten suoja ei kuitenkaan ole täydellinen, minkä vuoksi myös rokotettujen tulee toistaiseksi huolehtia terveysturvallisesta käyttäytymisestä suojatakseen muita ja itseään.