Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pää­kir­joi­tus: Liian moni joutuu net­ti­kiu­saa­mi­sen uhriksi

Lasten ja nuorten säätiön ja Alma Median teettämä kyselytutkimus kertoo, että yläkoululaisista 42 prosenttia on törmännyt internetissä kuviin, joita he eivät itse olisi halunneet julkaista. Kun vuosina 2001–2003 syntyneiden ikäluokkien koko on noin 53‑000 lasta, tarkoittaa 42 prosenttia noin 67 000 lasta. Kyselyyn vastanneista 21 prosenttia kertoo kokeneensa kiusaamista internetissä.

Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Tuula Collianderin mukaan Suomessa nettikiusaamisesta on tullut yhä yleisempi ongelma nuorten elämässä sitä mukaa, kun internet ja sosiaalisen median palvelut ovat muuttuneet keskeisemmäksi ihmisten päivittäisen vuorovaikutuksen areenaksi. Kiusaaminen netissä on helppoa.

Monesti nettikiusaaminen jää vanhemmilta ja muilta aikuisilta huomaamatta, sillä lapsi ei välttämättä tuo kiusaamista esiin. Aikuisen tehtävä on kuitenkin ottaa selvää, mitä lapsi internetissä tai sosiaalisessa mediassa kohtaa. Ja mikäli kiusaamista tulee ilmi, siihen tulee puuttua – oli oma lapsi kiusaaja tai kiusattu.

Alma Median ja Lasten ja nuorten säätiö järjestämässä paneelikeskustelussa SuomiAreenalla julkaistiin maanantaina ohjeet hyvään verkkokäyttäytymiseen. Lista neuvoo muun muassa seuraavaa: harkitse ennen kuin avaat suusi, kuuntele, mitä sanottavaa muilla ihmisillä on ja pyydä lupa ennen kuin jaat. Nämä säännöt olisi hyvä käydä läpi jokaisessa kodissa. Ei kuitenkaan riitä, että vain nuoret ottavat säännöt haltuunsa, myös meidän aikuisten tulee tehdä niin.