Pää­kir­joi­tus: Nyt on aika har­joi­tel­la syksyä varten

Vielä eletään kesäloma-aikaa, mutta elokuu ja koulujen alku koittavat pian – vajaan kuukauden päästä. Koulujen alkaminen tarkoittaa monelle lapselle myös ensimmäistä kertaa koulumatkan kulkemista. Liikenneturva kannustaakin vanhempia tutustumaan ja harjoittelemaan koulumatkaa yhdessä lapsen kanssa.

Koulumatkaa kannattaa käydä lapsen kanssa läpi ajan kanssa. Tärkeää on selvittää mistä kuljetaan, miksi ja millä tavalla. Kun reittiä käydään läpi useammin yhdessä lapsen kanssa, tulee se lapselle tutuksi. Samalla hän oppii liikennesääntöjä ja oikeita tapoja liikenteessä toimimiseen.

Aikuisen tehtävä on ohjata lapsi turvalliselle koulureitille, mutta lapsen kannattaa antaa harjoitella reittiä myös itsenäisesti ja katsoa, miten omatoiminen koulumatka lapselta sujuu. Tämä tuo lapselle rohkeutta koulumatkaan ja aikuisellekin luottamusta siitä, että lapsi selviää reitistä myös itse.

Ekaluokkalaisille koulureitti on uusi kokemus. Vähän isommillekin se voi olla sitä, jos kouluun aletaankin kulkea tänä syksynä pyörällä kävelemisen sijaan. Liikenneturvasta muistutetaan, että jalan ja pyörällä turvallisin koulureitti ei ole välttämättä sama. Niinpä pyöräilyreittikin tulee käydä vanhempien kanssa läpi ennen kuin koulut alkavat.

Auton kyydissä liikennesääntöjä ja koulureittiä ei opi. Siksi nyt onkin oikea aika aloittaa koulureittiin tutustuminen kävellen tai pyörällä. Matka voi olla ihan hyvin koko perheen yhteistä aikaa.