Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pää­kir­joi­tus: Raahe rie­haan­tui re­for­maa­tios­ta

Usko kiinnostaa. Raahen seurakuntapastori Teemu Kakkurin kirjoittama reformaation 500-vuotisjuhlavuodeksi kirjoittama Martti ja Luther osoittautui huippusuosituksi.

Kaikki eivät mahtuneet sisään ensi-iltaan. Tunnelma oli tiivis senkin jälkeen. Ensin täynnä olivat Raahen Teatterin neljä esitystä. Sen jälkeen täyttyivät seutukunnan seurakuntatalot viidellä esityksellä. Kaikkiaan esityksen näki 1 165 katsojaa. Suosio ylitti kaikki näytelmälle asetetut toiveet ja tavoitteet.

Esitys oli ilmainen, mutta se ei riitä selittämään alusta loppuun täysille saleille esitetyn näytelmän suosiota. Martti ja Luther osui todennäköisesti jokaiseen sen nähneeseen. Sana näytelmästä lähti kiirimään.

Historiallinen Martti Luther jätettiin taustalle. Tapahtumat tuotiin lähimenneisyyteen ja nykyaikaan Raaheen aivan katsojien arjen keskelle. Teemat olivat ikiaikaisia: uskon kilvoittelu ja yksilön räpiköinti muiden ihmisten asettamien paineiden ja odotusten kanssa.

Näytelmä tarjosi samaistumiskohteita monenlaisille ihmisille. Näytelmä osoitti, että hengellisyydestä ja uskosta voi puhua suoraan ja rehellisesti. Sanoma oli selkeä, eikä sen ymmärtäminen vaatinut henkilökohtaista vakaumusta. Näytelmässä kukaan ei ollut toisen yläpuolella tai toista parempi. Tähän sanomaan on helppo yhtyä.

Eikä suuren yhdistäjän, huumorin osuutta kannata aliarvioida. Olihan se hauska!