Päi­vä­ko­deis­sa opitaan it­se­näis­tä ruo­kai­lua: Itse an­nos­tel­tu tulee syötyä

Kirkkokadun lastentalon lapset syövät pienissä 12 hengen ryhmissä ja annostelevat itse ruokansa.
Kirkkokadun lastentalon lapset syövät pienissä 12 hengen ryhmissä ja annostelevat itse ruokansa.

Kun Kirkkokadun lastentalossa kysyy lasten suosikkiruokia, vastaukset eivät yllätä.

–Pitsaa ja hampurilaisia, sanovat Antton, Valtteri ja Severi.

–Makaronia, on Aliinan mielipide.

–Spagettia, lihapullia, lihaa ja possua, listaa Anette.

–Pottumuusia, porkkanalettuja, kalapuikkoja, sanoo Minttu.

Mutta kun jauhelihakeitto kannetaan sisään ruoka-aikana, jokainen käy hakemassa sitä lautasellisen ja syö hyvillä mielin. Jokainen hakee myös leipänsä ja salaattinsa.

–Lapset syövät paremmin, kun he itse annostelevat, kertoo lastentarhaopettaja Irma Sotka.

Välillä on "rohkeusbuumeja".

–Meille tulee välillä pieni rasia juureksia. Silloin sanotaan, että nyt ei auta kuin olla rohkea ja maistella. Ja sitten kehutaan, että vau, kun olit rohkea! Mutta ketään ei pakoteta.

Kirkkokadun lastentalossa syödään pienissä ryhmissä. Niissä on intiimimpää.

–Se on mainio tilaisuus puhua monesta muustakin asiasta.

Lastentalo käy marjassa.

–Niistä leivottiin itse piirakka, joka sitten syötiin.

Päiväkodissa voi myös itse kasvattaa ruokaa siemenistä. Silloin ainakin tietää, mistä ruoka tulee. Äideille on laitettu persiljaa ja herneenversoja lahjaksi.