Tilaajille

Päi­vys­tyk­seen voi nyt saada ajan

Uusi malli on lyhentänyt hoitojonoja.

Helena Ristolainen sanoo, että kiireellisissä tai välitöntä hoitoa vaativissa tapauksissa on syytä hakeutua päivystykseen hoitoon entiseen tapaan välittömästi.
Helena Ristolainen sanoo, että kiireellisissä tai välitöntä hoitoa vaativissa tapauksissa on syytä hakeutua päivystykseen hoitoon entiseen tapaan välittömästi.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen sairaalan päivystyksestä on saanut viime vuoden lopulta lähtien aikoja saman päivän aikana hoidettaviin vaivoihin, jotka eivät kuitenkaan vaadi välitöntä hoitamista.

Kuinka nämä päivystykseen saatavat ajat käytännössä toimivat, vs. avohoidon ylilääkäri Helena Ristolainen?

– Potilaan ottaessa meille arkipäivisin yhteyttä, hoitaja tekee puhelimessa hoidon tarpeen arvioinnin potilaan tilanteesta. Mikäli tuolloin arvioidaan, että potilaalla on saman päivän aikana hoitoa vaativa vaiva, hoitaja antaa potilaalle ajan päivystävän lääkärin ajanvarauskirjalle. Tämä aika on niin sanotusti päivystysvastaanotolle ilmoittautumisaika, mikä käytännössä tarkoittaa, että potilaan tultua paikalle päivystyksen hoitaja tekee tuolloin tilannekartoituksen ja mahdollisesti tarkentavia kysymyksiä ja tutkimuksia. Kuitenkin lääkärin vastaanotolle pääsääntöisesti pääsee nopeammin kuin ilman tuota viitteellistä ajanvarausta. Toki päivystyksen tilanne on aina sellainen, että lyhyessäkin ajassa muutoksia voi tulla, jos päivystykseen tulee esimerkiksi useampi välitöntä tai kiireellistä hoitoa vaativa potilas, jolloin se vaikuttaa kaikkeen päivystyksen toimintaan, myös tähän ajanvarauksella päivystykseen tulevien potilaiden hoitoon.