Pi­ka­pu­he­lu: Sii­ka­joel­la ha­lu­taan vä­lit­tää entistä enemmän

Ruukin kappalainen Lauri Haapala tekee vuodenvaihteen jälkeen osan työajastaan käynnistyvän hankkeen parissa.
Ruukin kappalainen Lauri Haapala tekee vuodenvaihteen jälkeen osan työajastaan käynnistyvän hankkeen parissa.

Siikajoella käynnistyy vuodenvaihteessa kolmivuotinen hanke, joka keskittyy muun muassa syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä työllistymis- ja opiskelumahdollisuuksien parantamiseen.

Raahen seurakunnan hallinnoima hanke kulkee nimellä Mitä sinulle kuuluu? Siikajoki, välittämisen ja vuorovaikutuksen yhteisö.

–Se on kokonaisvaltainen ihmisen hyvinvointiin liittyvä hanke, jossa on kolme keskeistä tavoitetta. Ykkösenä ovat työttömät nuoret ja nuoret aikuiset, eli 18-28-vuotiaat. Toiseksi pitkäaikaistyöttömät, ja ensisijaisesti työmarkkinoiden ulkopuolella olevat. Ja kolmantena on toimijaverkko, jossa haetaan entistä enemmän yhteisen tekemisen mallia ja kulttuuria. Ei sillä, etteikö nyt jo osattaisi toimia yhdessä, mutta että voitaisiin entistä paremmin käyttää toimijoiden osaamista ja tietotaitoa. Yhdessä olemme enemmän ja yhdessä olemme vahvempia.

–Seurakunnan omavastuuosuus kokonaishankkeessa tulee Mauno ja Mirja Monton testamenttirahastosta. Se on kolmen vuoden aikana noin 33 000 euroa. Kokonaisbudjetti on kolmelta vuodelta 606 000 euroa. Tämä on Euroopan sosiaalirahaston hanke, joten kustannuksista 80 prosenttia tulee sieltä. Sellaista rahaa ei anneta noin vaan, eli tässä on aika kovat määrälliset ja laadulliset tavoitteet.

–Silloin on selkeä yhteisen tekemisen kulttuuri, tai se on vieläkin parempaa kuin tällä hetkellä. Ja silloin on vähintään yksi toimintamalli, joka voidaan siirtää muualle palvelemaan kohderyhmissä eläviä ja olevia ihmisiä. Ja totta kai tavoite on jokaisen kuntalaisen kohdalla, että entistä useampi voi sanoa; minun on hyvä tänään.

–Seurakunta palkkaa hanketta varten päätoimisen työntekijän, yhteisöpedagogin eli nuorisotyönohjaajan. Rekrytointi käynnistyy välittömästi, kun kirkkovaltuusto on hyväksynyt määräaikaisen viran päivittämisen hankeajalle 1.1.2018 - 31.12.2020.