Pik­ku­jou­lut toivat en­nä­tys­mää­rän hu­ma­lai­sia lii­ken­tee­seen

Oulun poliisi tavoitti viime viikonloppuna humalikkoja ja huumeiden käyttäjiä liikenteestä suhteellisesti enemmän kuin koskaan aiemmin.
Oulun poliisi tavoitti viime viikonloppuna humalikkoja ja huumeiden käyttäjiä liikenteestä suhteellisesti enemmän kuin koskaan aiemmin.

Oulun poliisi sai huolestuttavan paljon humalaisia kiinni ratista viime viikonlopun ratsioissa.

Oulun poliisi valvoi tehostetusti pikkujoulujen liikennettä koko toimialueellaan ja puhallutti 3 196 kuljettajaa. Huumepikatestejä tehtiin 7.

Alkoholirattijuopuneita jäi valvonnassa kiinni 14 ja huumerattijuopuneita 5. Samalla paljastui 4 törkeää rattijuopumusta.

Näiden lisäksi tavattiin 28 lievemmin alkoholin vaikutuksen alaisena ollutta kuljettajaa.

Lisäksi viikonlopun aikana teemaan liittyen on ilmoitettu yksi huumausainerikos, 6 etsintäkuulutettua ja muita rikoksia 4.

Tulos tarkoittaa suhteutettuna, että Oulun poliisin alueella liikenteestä tavattiin yksi rattijuoppo 168 puhallutusta kohden. Jos luvuissa huomioidaan myös lievemmät humalatilat, niin liikenteessä tavattiin yksi alkoholin vaikutuksen alaisena ajanut jokaista 68 puhallutusta kohden. Tämä tarkoittaa, että 0,59 prosenttia puhallutetuista oli rattijuopuneita.

Vuosittaisessa rattijuopumustutkimuksessa prosenttiosuus on ollut pienemmillään 0,11 prosenttia vuonna 2012 ja suurimmillaan 0,25 prosenttia vuonna 1990. Rattijuoppojen määrässä on pientä vaihtelua eri vuosina, mutta se on vakiintunut 0,11 ja 0,14 välille viimeisen 8 vuoden aikana.

–Olemme huolissamme liikenteessä tavatuista rattijuopuneiden ja huumerattijuopuneiden määrästä. Poliisi toivookin, että vaikka kyseessä on juhla-aika, liikenteeseen autolla lähdettäessä ollaan vesiselvänä, sanoo komisario Pasi Rissanen.

Tehostettua valvontaa jatketaan tulevana viikonloppuna. Valvonnan tavoitteena on rattijuoppojen aiheuttamien vakavien liikenneonnettomuuksien ennalta estäminen. Puhallusratsioita kohdennetaan etenkin ilta- ja yöajan pikkujoululiikenteeseen.