Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Tilaajille

Puu­tiais­ai­vo­tu­leh­duk­seen sai­ras­tui 124 hen­ki­löä viime vuonna

Puutiaisten levittämä, puutiaisaivokuumeen nimelläkin tunnettu puutiaisaivotulehdus eli TBE on yleistynyt vauhdilla koko maassa viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Vaikka tartuntatapauksia todettiin viime vuonna vähemmän kuin huippuvuonna 2021, pidempiaikainen trendi on ollut nouseva.

Puutiaisten eli punkkien määrä on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana ja niitä tavataan jo lähes koko Suomesta pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Samaan aikaan TBE-virusta kantavia punkkeja on havaittu uusilla alueilla.

Tartuntatautirekisterin mukaan koko Suomessa raportoitiin vuonna 2022 yhteensä 124 puutiaisaivotulehdus- eli TBE-tapausta. Se on lähes yhtä paljon kuin ennätysvuonna 2021, jolloin tartuntoja ilmoitettiin 148. Viimeisen kymmenen vuoden (2013–2022) aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 810 TBE-tapausta, eli tapaukset ovat kolminkertaistuneet: vuosina 2003–2012 raportoituja tapauksia oli yhteensä 267, selviää lääkeyhtiö Pfizerin tiedotteesta.

Diagnosoituja tartuntoja on raportoitu viime vuosina yhä useamman sairaanhoitopiirin alueella.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.