Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Puut­tui­ko ruo­ka­kaa­pis­ta aterian kes­kei­nen ai­nei­so­sa ? Lu­kio­lai­set tar­joa­vat apua tuttuun ar­ki­seen pulmaan

Kehitteillä oleva sovellus toi pyhäjokisten yritykselle finaalipaikan.

Ossi Tuuttila, Elias Saari, Julius Yrjänä ja Rasmus Hökkä ja kuvasta puuttuva Victoria Peltoniemi saivat semifinaalimenestyksestä uuden sysäyksen kehittää tuotettaan.
Ossi Tuuttila, Elias Saari, Julius Yrjänä ja Rasmus Hökkä ja kuvasta puuttuva Victoria Peltoniemi saivat semifinaalimenestyksestä uuden sysäyksen kehittää tuotettaan.

Pyhäjoen lukion toisen vuosikurssin opiskelijoiden Revision NY pärjäsi perjantaina 8. joulukuuta Oulussa pidetyssä NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman Uskalla yrittää -kilpailussa.

Viiden lukiolaisen yritys voitti paras palvelu -sarjan. Nyt edessä on osallistuminen huhtikuussa Helsingissä pidettävään kilpailun finaaliin.

Päivän aikana palkittiin parhaat yritykset kuudessa eri sarjassa. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana 36 nuorten yritystä.

Revisionin muodostavat it-vastaava Ossi Tuuttila, markkinointivastaava Elias Saari, rahastonhoitaja Julius Yrjänä, toimitusjohtaja Rasmus Hökkä ja viestintävastaava Victoria Peltoniemi.

Marraskuussa rekisteröidyn NY-yrityksen päätuote on Chef's Little Helper -sovellus. Se tuo ratkaisun kaikille tuttuun ongelmaan, kun kotoa ei löydy kaikkia ainesosia reseptiin, jonka mukaan haluaisi ruokaa tehdä.

Sovellukseen syötetään kaapeista löytyvät ainesosat, minkä jälkeen se antaa reseptin, jossa ruoka-aineita voi käyttää.

Chef's Little Helperin tarina alkoi jo viime keväänä. Kaikki viisi matkustivat helmikuussa Italiaan osallistuakseen Avitae-projektin yrittäjäteemaiseen tapahtumaan.

Ennen lähtöä he ideoivat sovelluksen. Ideointi lähti miettimällä arjen ongelmia ja ratkaisuja niihin.

–Syöminen liittyy jokaisen ihmisen elämään, Rasmus Hökkä kertoo.

Italiassa he esittelivät tuoteideaansa siellä ja saivat innostunutta palautetta.

Tuotteen kehittelyyn tuli matkan jälkeen tauko, koska kaikki olivat mukana järjestämässä Pyhäjoen messuja.

Menestyminen semifinaalissa antoi uuden sysäyksen sovelluksen kehittämiseen. Hienoa oli, että vaikka sovellus on vasta kehitysvaiheessa, se vakuutti tuomariston.

–Ensimmäisellä tuotteella on tarkoitus tehdä hyvä vaikutus asiakkaisiin. Haluamme hioa siitä lippulaivatuotteen. Yrityksillä on yksi mahdollisuus loistaa. Se on hyvä, jos sen tekee heti alussa, Hökkä sanoo.

Sovellus ei ole yrityksen ainoa myytävä tuote. He voivat tehdä grafiikkaa, nettisivuja ja videopelejä.

Finaaliin saakka heidän on joka tapauksessa tarkoitus keskittyä sovellukseen. Vaikka huhtikuun 18. ja 19. päivä pidettävään finaaliin on vielä monta kuukautta aikaa, myös opiskelu vaatii oman aikansa.

–Onhan se sellaista pallottelua. Ehdottomasti suurin haaste on aikataulutus, Hökkä sanoo.

Yrjänä toteaa, että aikataulun vuoksi tavoitteet täytyy pitää realistisina.

Kevään finaaliin mennessä sovelluksesta on tarkoitus saada valmiiksi esittelykelpoinen betaversio.

Sovelluksen tekemisessä on paljon yksityiskohtia, jotka on otettava huomioon.

–Sinnikkyyttä se vaatii, Tuuttila sanoo.

Ratkaistavia ongelmia on muun muassa se, mistä sovellukseen saadaan reseptejä. Yksi mahdollisuus on, että käyttäjät voivat lisätä niitä sinne itse. Pohdittavana on myös se, mistä reseptejä voisi saada valmiina isohkon satsin.

Lukiolla yritykseen suhtaudutaan erinomaisesti. Nuoret yrittäjät voivat esimerkiksi pitää tarvittaessa palavereja tuntien aikana. He saavat käyttää koulun koneita ja ohjelmia.

Uskalla Yrittää -kilpailu kuuluu Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämään Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa 15-21-vuotiaat nuoret pyörittävät lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia NY-yrityksiään.

Nuoret yrittäjät voivat opiskella peruskoulun 9. luokalla tai toisella asteella.

Oulun semifinaalissa toimintaansa esittelivät Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueen NY-yritykset.

FAKTA

Nuori Yrittäjyys

Nuori Yrittäjyys -toiminta alkoi Suomessa vuonna 1995, jolloin ensimmäiset koulut lähtivät mukaan NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan (alkuperäiseltä nimeltään Nuori Yrittäjyys -ohjelma).

Nuori Yrittäjyys ry perustettiin lokakuussa 2002. Sen toiminta alkoi vuoden 2003 alusta.

Yhdistyksen rahoitus muodostuu pääosin säätiöiden ja yritysten tuesta.

2004–2016 NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman vuosittainen osallistujamäärä on kasvanut 500 noin 4 500 nuoreen.