Raahen kau­pun­ki liittyi osaksi Joki ICT:n hal­lin­noi­maa kun­ta­verk­koa

Pertti Kinnunen sanoo, että Joki ICT yhteistyö on myös valmistautumista maakuntauudistukseen.
Pertti Kinnunen sanoo, että Joki ICT yhteistyö on myös valmistautumista maakuntauudistukseen.

Raahen kaupunki vaihtoi keväällä tietoliikenneoperaattorinsa Siika-, Pyhä- ja Kalajokilaaksojen 17 kunnan yhteisesti omistamaan Joki ICT:hen. Kaupunki liittyi samalla Joki ICT:n hallinnoimaan kuntaverkkoon. Sen piirissä on tällä hetkellä 15 kuntaa.

Joki ICT:n toimitusjohtaja Petri Kinnunen kertoo, että kaupungin kaikki ulkoinen tietoliikenne siirtyy kuntaverkkoon ensi vuoden alkupuolella.

–Kunnille on oleellinen asia, että verkko toimii, Kinnunen sanoo.

Muutos on näkynyt jo muun muassa kouluilla, joissa verkon tukkoisuus on vähentynyt. Myös Raahen sairaala ja koko sairaanhoitopiiri hyötyy uudesta verkosta.

Raahen kaupungin tietohallintopäällikkö Kari Väyrynen kertoo, että luvassa on jatkossa myös säästöjä.

Viime vuonna ensimmäiseksi asiakkaaksi lähtenyt Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU on saanut kuntaverkosta noin 45 000 euron vuotuiset säästöt.

Kuntaverkkoon ohjataan lähiaikoina myös Koulutuskeskus Brahen liikenne.

Työt Raahen kaupungin ICT-palveluissa jatkuvat normaalisti. Operaattorin muutoksella ei ole vaikutusta henkilöstön asemaan.

Verkkoyhteistyö Joki ICT:n kanssa on helpottanut ajoittaista henkilöresurssipulaa.

Kuntaverkko on niin sanottu kahdennettu verkko, eli palvelua ostetaan kahdelta eri tarjoajalta. Jos toinen verkko pettää, tietoliikenneyhteydet toimivat toisen verkon kautta.

Sekä Väyrynen että Kinnunen pitävät tärkeänä sitä, että ICT-palvelut ja Joki ICT toimivat samassa rakennuksessa.

Nyt muun muassa palvelumuutokset sujuvat entistä nopeammin. Parhaimmillaan ne hoituvat muutamassa minuutissa.

Joki ICT -yhteistyö on myös valmistautumista maakuntauudistukseen. Säästöjen ja toiminnallisen tehokkuuden lisäksi kuntia on ajanut yhteistyöhön halu turvata ICT-osaamisen pysyminen alueella.

–Mikäli emme pysty keskittämään tiettyjä toimintoja, valuvat palvelut, osaajat ja verotulot alueelta maakunnan keskuspaikkakunnille tai vieläkin kauemmas. Sillä on suora vaikutus palvelutasoon, Kinnunen sanoo.