Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Raahen Olut­huo­neel­la asioi­neis­ta osan jäätävä ka­ran­tee­niin – Hy­vin­voin­ti­kun­tayh­ty­mä: Edel­leen pel­käs­tään oi­rei­sia tes­ta­taan


Oluthuoneella kuluneella viikolla asioiden kannattaa seurata tarkasti oloaan ja hakeutua testiin heti, jos sairastumisesta näkyy merkkejä. Raahessa käytössä on kolme testauskaistaa, joiden lisäksi näytteenotot löytyvät myös infektiopolilta sekä Ruukin palvelupisteeltä.
Oluthuoneella kuluneella viikolla asioiden kannattaa seurata tarkasti oloaan ja hakeutua testiin heti, jos sairastumisesta näkyy merkkejä. Raahessa käytössä on kolme testauskaistaa, joiden lisäksi näytteenotot löytyvät myös infektiopolilta sekä Ruukin palvelupisteeltä.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahen Oluthuoneella tämän viikon aikana vierailleiden on seurattava vointiaan koronavirusaltistumisen vuoksi. Osan pubissa vierailleista henkilöistä on myös jäätävä karanteeniin.

Raahen Oluthuoneen yrittäjä kertoi lauantaina sairastuneensa koronavirukseen ja olleensa töissä ennen testituloksen valmistumista. Hän arvoi, että on voinut altistaa jopa satoja henkilöitä töissä ollessaan.

Altistumispäiviä ovat olleet maanantai 17. elokuuta, ja perjantai 21. elokuuta.

Hyvinvointikuntayhtymän mukaan Oluthuoneella vierailleiden on arvioitava, ovatko he olleet sairastuneen kanssa lähikontaktissa, jolloin altistusriski on suuri vai muuten kontaktissa, jolloin altistumisriski on pienempi.

Lähikontaktiksi lasketaan se, että on oleskellut Oluthuoneen karaokepisteen läheisyydessä yli 15 minuuttia. Lisäksi lähikontaktiksi luokitellaan yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten niin, että etäisyyttä on alle kaksi metriä. Myös fyysinen kontakti sekä kosketus esimerkiksi koronaan sairastuneen eritteisiin, kuten ysköksiin lasketaan lähikontaktiksi.

Hyvinvointikuntayhtymän mukaan kaikki lähikontaktissa olleet henkilöt jäävät karanteeniin.

Muuksi kontaktiksi lasketaan alle 15 minuuttia kestäneet kohtaamiset koronavirukseen sairastuneen henkilön kanssa alle kahden metrin etäisyydeltä sekä alle 15 minuuttia kestänyt oleskelu suljetussa tilassa koronaan sairastuneen kanssa.

Muiden kontaktien ei tarvitse jäädä karanteeniin, mutta heidän tulee seurata vointiaan ja hakeutua testiin, mikäli oireita ilmenee.

Hyvinvointikuntayhtymän mukaan Oluthuoneella altistuneita on vaikea kartoittaa ja tavoittaa, joten pubissa käyneitä pyydetään olemaan tarvittaessa itse yhteydessä terveydenhuoltoon ja ilmoittamaan altistumisestaan.

– Vaikka tartuntaketjun jäljittäjät eivät olisikaan tavoittaneet altistunutta henkilöä, niin altistuskaranteeniin jättäytyminen omatoimisesti on vastuullista toimintaa ja estää jatkotartuntojen synnyn, hyvinvointikuntayhtymän tiedotteessa todetaan.

Hyvinvointikuntayhtymän tiedotteen mukana vasteaika koronatestauksessa näytteenotosta vastaukseen on ollut kuluneena viikkona muutamia päiviä, mutta prosessia tehostamalla näytevastaus on jatkossa kiireellisellä pyynnöllä saatavissa saman vuorokauden aikana. Infektiopoliklinikallamme näytteenottajaresurssia on lisätty.

– Huomioitavaa on, että edelleen pelkästään oireisia testataan. Koska tauti on alueellamme selkeästi aktivoitunut, pyydämme kiinnittämään huomiota käsihygieniaan; käsien pesu ja käsidesin käyttö, turvaetäisyydet ja tarvittaessa maskien käyttö. Julkisissa kulkuneuvoissa maskien käytölle on vahva suositus ja osallistuminen joukkokokoontumisiin on arvioitava turvallisuusnäkökohdin. Tällä hetkellä vaikuttaa olevan erityinen riski osallistua sisätiloissa tapahtuviin massatapahtumiin, kuuluu hyvinvointikuntayhtymän ohjeistus.


Juttua on korjattu 24.8. klo 8.50. tarkentamalla altistumispäiviä ja lähikontaktipaikkaa. Tiistaina 18.8. Oluthuone oli kiinni. Sairastunut yrittäjä ei työskennellyt baaritiskillä vaan hän otti ilmoittautumisia karaokepisteellä. 

Juttuun lisätty hyvinvointikuntayhtymän linjauksia 24.8. klo 10.30.