Mainos

Raahen Por­va­ri- ja Kaup­pa­kou­lu tukee val­mis­tu­mis­ta hyvällä fii­lik­sel­lä

Raahe
Jaakko Tiittanen ja Jenni Tanskala sanovat, että opiskelijafoorumiin osallistuminen tuo vaihtelua opiskelurutineeihin.
Jaakko Tiittanen ja Jenni Tanskala sanovat, että opiskelijafoorumiin osallistuminen tuo vaihtelua opiskelurutineeihin.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu on historiallinen, mutta nykyaikainen opinahjo, missä opiskelijat eivät pääse hukkumaan suureen opiskelijamassaan.

Opinto- ja kasvatusohjaaja Heli Makkonen sanoo, että opiskelijoiden välitön mahdollisuus vaikuttaa heidän omaan hyvinvointiinsa ja viihtymiseen on verrattain pienen oppilaitoksen etuja.

Makkonen sanoo itse yllättyneensä positiivisesti koulun ilmapiiristä aloittaessaan tehtävässään lukukauden alussa.

”Opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä ja sen millaisia ihmisiä nämä ovat ja millaisia vahvuuksia heillä on. Sen ansiosta on mahdollista huomata sekin nopeasti, jos elämässä tai opinnoissa tulee vastaan odottamattomia ongelmia.”

Toisen vuoden merkonomiopiskelija Jenni Tanskala pohtii, että opiskelijoiden tunteminen näkyy arjessa opettajien kanssa keskustellessa.

”Opettajien kanssa voi käydä rauhassa läpi opintoihin liittyvät asiat, mutta aikaa on myös muistakin asioista juttelemiseen, kun oven takana ei ole jonossa muita odottamassa vuoroaan.”

”Porvarin olohuone” hitsaa opiskelijat yhteisöksi"

Ilmakiekon kalina ja puheensorina täyttävät opiskelijoiden taukotilan, kun Raahen Porvari- ja Kauppakoulun opiskelijat äänestävät sille sopivaa voittajalogoa.

Vuonna 1882 perustetun toisen asteen oppilaitoksen ”Porvarin olohuoneeksi” nimetty tauko- ja ryhmätyötila on täysin opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama.

”Olohuoneeseen voi tulla viettämään aikaa opiskelurutiinien keskellä.

Oikeastaan parasta on kuitenkin kaikki sen ympärille syntyvä tekeminen, minkä olohuone tekee mahdolliseksi, kolmannen vuoden datanomiopiskelija ja opiskelijafoorumin puheenjohtaja Jaakko Tiittanen sanoo.

Opiskelijafoorumi on opiskelijoiden oma yhteisö, jonka jäsenten tehtävänä on edistää opiskelijoiden viihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Tiittanen ja Tanskala sanovat, että opiskelijafoorumi tuo vaihtelua opintorutiineihin – jo se motivoi, kun omassa oppilaitoksessa voi aidosti vaikuttaa opiskelijoiden asioihin.

”Idean syntymisestä meni kaksi viikkoa siihen, että olimme saaneet budjetin olohuoneen varusteluun ja matkasimme opintomatkalle Haaparannan Ikeaan ostamaan kalusteita”, Tanskala kertoo.

Porvarin olohuone on yksi RPKK:n hyvän yhteishengen ja hyvän fiiliksen rakentajista.

”Datanomit ovat paljon omissa porukoissaan, mutta taukotuvassa on luonteva tilaisuus jutella liiketoiminnan opiskelijoiden kanssa”, Tiittanen huomauttaa.

Opinparkki auttaa kohti valmistumista ja työelämää

Makkonen ja kuraattori Emmi Rönkä kertovat, että opiskelijoiden sujuvan opintopolun eteen tehdään RPKK:ssa paljon. Opettajien ja opiskelijoiden mutkaton yhteistyö sekä opiskelijoiden välinen hyvä

ryhmähenki toimivat tälle pohjana. Oppilaitoksen oma hyvinvoinnin vuosikello rytmittää lukuvuoden kulkua erilaisin tempauksin ja ajankohtaisin aihein.

Esimerkiksi keväällä on tulossa tempauksia kehopositiivisuudesta, seksuaalisuudesta sekä unirytmistä.

Porvarin olohuone ystävänpäivätunnelmissa. Oma taukotila tuo lisää vapautta opiskelupäiviin.
Porvarin olohuone ystävänpäivätunnelmissa. Oma taukotila tuo lisää vapautta opiskelupäiviin.

Ammattiin valmistumista turvataan muun muassa seuraamalla läsnäoloja. Jos poissaoloja jossakin elämäntilanteessa kertyy, syitä selvitellään keskustelemalla opiskelijan ja tarvittaessa kotiväen kanssa.

”Poissaolojen kertyessä kaikkein tärkeintä on katkaista se kierre. Emme me odota täällä koululla moittimassa, vaan olemme iloisia ja kannustavia, kun kouluun palaa takaisin”, Makkonen sanoo.

RPKK:ssa on yli kymmenen vuoden kokemus Opinparkki-oppimisympäristöstä, jossa opiskelija voi opiskella ohjaajan tukemana.

Opinparkki sopii opiskelijalle, joka haluaa edetä opinnoissaan nopeammin, saada apua tekemättömiin tehtäviin tai opiskella rauhallisessa tilassa.

”Olemme täällä sitä varten, että valmistuminen ei jää mistään kiinni niin kauan kuin me ohjaajat voimme asioihin vaikuttaa. Meillä on hyvä henki koko talossa ja jos hankaluuksia tulee, niiden ratkaisemiseen on saatavilla paljon apua.” kertoo Makkonen.

Koulutuspäällikkö Sari Kurttila painottaa, että opintojen henkilökohtaistaminen on tärkeää niin nopeasti etenevien kuin tukea tarvitsevienkin opiskelijoiden kanssa.

Hän sanoo, että toisen asteen ammatillinen tutkinto antaa valmiudet jatko-opiskeluun korkeakouluissa ja jo RPKK:n opintojen aikana on mahdollista suorittaa opintoja ammattikorkeakoulusta. Moni opiskelija suuntaakin tutkinnon saatuaan jatko-opintoihin.

”Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa toimii hyvin ja opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikkoja työpaikalla tapahtuvaa oppimista varten omalla paikkakunnalla.

Toki osa lähtee kauemmas ja toiset jopa ulkomaille.  Myös työllistyminen opintojen jälkeen on hyvällä tasolla.”

Lisätietoja: http://rpkk.fi/

https://opintopolku.fi/wp/fi/

-