Hyvää itsenäisyyspäivää! : It­se­näi­syys­päi­vän Raahen Seutu il­mes­tyy nä­köis­leh­te­nä

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Raahen Seudun verkko on uu­dis­tu­nut

Lehden tilaajat saavat nyt luettavakseen entistä runsaamman verkkotarjonnan.

Raahen Seudun toimituksen aamupalaverissa suunniteltiin uuden verkkosivun sisältöä.
Raahen Seudun toimituksen aamupalaverissa suunniteltiin uuden verkkosivun sisältöä.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahenseutu.fi-sivusto siirtyi tiistaina uudelle verkkoalustalle. Uusi alusta mahdollistaa monipuolisemman verkkolehden tekemisen ja helpottaa kiinnostavien juttujen löytymistä sivuiltamme.

Uuden alustan myötä Raahen Seudun verkkosisältö muuttuu maksulliseksi. Tilanne ei ole lehden lukijoille uusi, sillä verkko oli maksullinen myös 2013 – 2017.

– Raahen Seutu ja Pyhäjokiseutu olivat Suomen ensimmäiset maksulliseen verkkolehteen siirtyneet paikallislehdet. Tuolloin lukijat ottivat maksullisuuden hienosti vastaan. Paperilehden tilaajista jopa yli 80 prosenttia loi itselleen verkkotunnukset, kertoo Raahen Seudun päätoimittaja Nina Tuomikoski.

Jatkossa valtaosa Raahen Seudun verkkolehden jutuista on vain tilaajille ja niiden lukeminen vaatii kirjautumisen. Paperilehden tilaaja voi luoda verkkotunnukset lukemista varten asiakasnumerollaan. Nykyiset digitilaajat voivat käyttää näköislehden kirjautumisessa käytettävää tunnustaan myös verkkojuttujen lukemiseen.

Mitä tilaaja sitten maksullisesta verkosta hyötyy?

– Maksava asiakas saa entistä monipuolisemman verkkokattauksen seitsemänä päivänä viikossa. Voimme rikastaa juttuja esimerkiksi videoilla ja lukijakyselyillä. Lisäksi nettiin mahtuu enemmän kuvia kuin paperilehteen.

Nyt lukijan käytössä on runsaampi ja nopeammin päivittyvä verkko.

– Omien toimittajiemme uutiset paikallisista aiheista ovat uniikkeja juttuja, joiden takana on paljon journalistista osaamista. Sen työn maksavat lehden tilaajat, jotka ansaitsevat vastinetta rahoilleen.

Verkkolehti kulkee koko ajan lukijan mukana. Lehteä älykännykällä lukevien osuus on jo yli puolet verkkolukijoista. Tietokoneella verkkolehteä lukee noin kolmasosa lukijoista ja tabletista joka kymmenes. Kävijäseurannan mukaan esimerkiksi viimeisen kuukauden aikana Raahen Seudun verkkosivuilla on vierailtu yli 50 maasta.

– Verkossa juttujen lukutapa on erilainen. Paperilehti luetaan yleensä kannesta kanteen. Sillä on alku ja loppu. Verkossa lukija nappaa luettavakseen jutun kerrallaan eikä luettava lopu koskaan. Verkkojutulta myös odotetaan erilaisia visuaalisia lisukkeita kuin paperilehden jutulta.

Verkossa lukijan voi johdattaa aiheeseen liittyvän syventävän tiedon ääreen, toisaalta verkon tehtävä on tarjota nopeita elämyksiä. Hyvä esimerkki ovat verkkolehden suosikeiksi nousseet vaihtokuvat, joissa lukijoille tuttu paikka on kuvattuna nykytilassa ja vuosikymmeniä sitten. Verkkosivuilla ne keräävät pesäpallouutisten ohella poikkeuksetta päivän korkeimmat lukijamäärät.