Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Raahen tuu­li­tie­dot puut­tu­vat vielä tam­mi­kuus­sa­kin

Raahesta ei juuri nyt saa tuulitietoja. Lapaluodon sataman tutkatorni, josta tuulianturi on jo poistettu, vaihdetaan tammikuun aikana.

Lapaluodossa toimii vastaavanlainen akustinen tuulianturi, joka havannoi neljän sakaran avulla tuulen nopeutta ja suuntaa. Samanlainen anturi asennetaan torniin sen valmistuttua. Ilmatieteen laitoksen teknikko huoltaa kuppianemometriä, jollainen toimii Nahkiaisissa. Lapaluodon masto kasvaa korkeutta. Tässä kuva mastosta, joka poistuu käytöstä.
Lapaluodossa toimii vastaavanlainen akustinen tuulianturi, joka havannoi neljän sakaran avulla tuulen nopeutta ja suuntaa. Samanlainen anturi asennetaan torniin sen valmistuttua.
Lapaluodossa toimii vastaavanlainen akustinen tuulianturi, joka havannoi neljän sakaran avulla tuulen nopeutta ja suuntaa. Samanlainen anturi asennetaan torniin sen valmistuttua.

Raahen tuulitietoja ei ole ollut saatavilla Ilmatieteen laitoksen sivuilta eikä merisäätiedotuksista pariin viikkoon. Tuulitietoja tarvitsevat merenkävijät ja etenkin Lapaluodon satamaliikenne, mutta ne kiinnostavat myös kansalaisia, jotka liikkuvat ulkona.

Merenkulun luotsausta hoitavan Finnpilotin Perämeren luotsausalueen alueluotsivanhin Ilkka Sipilä kertoo, että tuulitietojen puuttuminen ei ole haitannut meriliikennettä eikä luotsitoimintaa. Hänen mukaansa luotseilla on käytössään lähistöllä toimivien Nahkiaisten, Marjaniemen ja Ulkokallan mittausasemien tuulitiedot.

Luotsaus on sujunut normaalisti. Sipilän mukaan Raahessa ei ole käytössä sellaista luotsivenettä, joka hiljattain kaatui Emäsalon edustalla Suomenlahdella. Raahessa operoidaan luotsikutterilla, joka on kaatunutta luotsivenettä suurempi alus.

Lapaluodon tuulimittari otettiin pois käytöstä 13. joulukuuta. Torni, jossa se on ollut, poistuu käytöstä. Uutta ei ole vielä ehditty pystyttää, joskin perustukset ovat valmiit.

Liikennevirasto on päättänyt vaihtaa satamassa luotsiaseman läheisyydessä olleen tutkatornin. Uusi pystytetään sen mukaan alkuvuodesta.

Ryhmäpäällikkö Minna Huuskonen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Raaheen asennetaan takaisin vastaavanlainen tuulianturi kuin edellisessäkin tornissa oli.

Mittari oli aiemmin 30 metrin korkeudessa. Uudessa tornissa se asennetaan vielä ylemmäksi, 37 metriin.

Raahessa käytetään akustista tuulimittaria.

Mittaus perustuu taitetuista putkista pareittain lähetettyyn ultraäänisignaaliin. Äänen kulkuajasta sakarasta toiseen voidaan laskea algoritmillä tuulen suunta ja nopeus.

Vastaavanlainen laite on käytössä Ruukin havaintoasemalla. Sen sijaan Raahen sataman edustalla olevan Nahkiaisten majakan rannikkosääasemalla on käytössä tuulianturina kuppianemometri.

Kaikkia tuuliantureita lämmitetään sähköisesti, jotta ne pysyvät toimintakunnossa.

–Uusimmissa tuuliantureissa ei ole liikkuvia osia. Ne kestävät paremmin käytössä, eivätkä jäädy pakkasella, Huuskonen kertoo.

Lapaluodon tuulimittarit ovat vuodesta 2009 saakka olleet akustisia. Sitä ennen myös satamassa käytettiin perinteistä kuppianemometriä.

Tuulesta

Ilmatieteen laitos havainnoi tuulta kaikkiaan noin 150 paikalla/sääasemalla. Lisäksi kerätään havaintoja noin 20 lentokentältä. Havaintoja saadaan ja talletetaan tietokantaan 10 minuutin välein.

Merisääasemilla tuulen mittauksen keskikorkeus on lähellä 30 metriä.

Tuulimittauksista lasketaan tuulen tavanomaisten meteorologisten tunti- ja 10 minuutin keskiarvotietojen lisäksi niin sanottu 3 sekunnin maksimipuuskatieto eli 3 sekunnin keskiarvon maksimi 10 minuutin jaksolta.

Mittauksissa käytetään kuppianemometriä, joka koostuu neljästä puolipallon muotoisesta kupista, jotka on kiinnitetty neljään vaakasuoraan varteen. Ilmavirta pyörittää kuppeja tavalla, joka on verrannollinen tuulen nopeuteen. Keskimääräinen tuulennopeus saadaan laskemalla kuppien kierrokset.

Uudemmat akustiset tuulimittarit mittaavat suoraan tuulen vaakasuoran nopeuden.

Lähteet: Ilmatieteen laitoksen nettisivut ja wikipedia