Raa­hes­sa syn­ty­neet ja tul­lis­ta tulleet

Kirsti Vähäkangas kertoo uudessa kirjassaan tarinoita Langin Kauppahuoneen vaiheista ja raahelaisten elämästä.

Kirsti Vähäkangas määrittelee Raahen historiasta kertovien kirjojen kirjoittamisen kotiseututyöksi. Kuva: Annika Ollanketo
Kirsti Vähäkangas määrittelee Raahen historiasta kertovien kirjojen kirjoittamisen kotiseututyöksi. Kuva: Annika Ollanketo
Kuva: Annika Ollanketo

– Raahessa asuu monenlaisia ihmisiä. On niitä, jotka ovat täällä syntyneet ja niitä, jotka ovat tänne muualta tulleet. Tässä kirjassa on nyt sitten molempia. On joitakin avojalakasia, mutta valtaosa ihmisistä, joista kerrotaan, on tullut muualta ja asettunut Raaheen, Kirsti Vähäkangas sanoo Langin kartanon kahvilassa.

Vähäkangas kertoo uusimmassa kirjassaan Avojalakasia ja tullista tulleita siitä, mitä Langin Kauppahuoneen rakennuksissa tapahtui konkurssin jälkeen. Kirjassa on myös kymmeniä muita tarinoita Raahesta ja raahelaisista.

– Tässä kirjassa lähdin liikkeelle Langin Kauppahuoneesta, josta löytyy paljon historiatietoa. Konkurssista eteenpäin sitä oli kuitenkin vaikea saada. Nyt kirjassa on esitys siitä, mitä konkurssin jälkeen on tapahtunut Langin Kauppahuoneen rakennuksissa.

Jotta Vähäkangas sai selville henkilöt, jotka konkurssin jälkeen ovat olleet omistajina Langin Kauppahuoneessa, hänen täytyi pyytää lainhuutopaperit Kansallisarkistosta.

– Kun lähtee aivan tyhjästä liikkeelle, joutuu penkomaan aika paljon. Soittelemaan ympäri kaupunkia ja kyselemään. Mutta ei sen puoleen, se on ihan mielenkiintoista, hän sanoo.

Vähäkangas on tehnyt useita kirjoja Raahen historiasta. Hänestä on mukavaa, että tavallisestakin ihmisestä löytyy paljon tietoa, jos ihmiset muistavat hänet ja haluavat kertoa.

– Kyllähän historia koostuu muustakin kuin merkkihenkilöistä, johtajista ja päättäjistä. Meitä raahelaisia kiinnostaa aina se, miksi joku on tänne tullut. Ja jos on tullut, niin miksi on tänne jäänyt. On aina mielenkiintoista tietää, miten ihminen on päätynyt johonkin ammattiin ja miten hän on putkahtanut tänne Raaheen.

Tulijoita on ollut paljon, sillä Raahe oli johtava merenkulkukaupunki Suomessa 1800-luvulla ja kaupunkiin muutettiin työn perässä. Jopa Ruotsin puolelta tuli käsityöläisiä ja merenkulun ammattilaisia. Maakunnista kaupunkiin tultiin etsimään pestiä merelle tai saatiin töitä palveluammateissa esimerkiksi piikoina ja renkeinä.

Rautaruukin terästehtaan perustaminen Raaheen 1960-luvun alussa toi uusia työpaikkoja ja kaupungin väkiluku kasvoi nopeasti.

Raahen historiasta kertovat kirjat ovat pieniä painoksia.

– Kun painokset myydään loppuun, niin se tarkoittaa, että joku on ollut kiinnostunut, Vähäkangas sanoo.

Viereisessä pöydässä istuva nainen huomauttaa, että hän on lainannut paljon Meijjän kaupunki tarinoi -sarjan kirjoja kirjastosta.

– Kirjasto on Suomessa aivan mahtava laitos. Tämäkin uusi kirja tulee kirjastoon. Sen kautta se on sitten kaikkien saatavilla, Vähäkangas sanoo.

– Melkein kaikkien kirjojen nimissä on jokin murteellinen sana, niin kuin avojalakasia. Kirjan sisältö on silti pääosin yleiskieltä. Muutama murrejuttu kirjassa on niiden ihmisten iloksi, jotka tykkäävät niistä. Minulle on paljon helpompaa kirjoittaa yleiskieltä, vaikka murretta on helpompi puhua kuin yleiskieltä. Puhekielenä Raahen murre sujuu automaattisesti.

Vähäkangas kertoo, että hänen ensimmäisestä omakustanteena tekemästään kirjasta lähti liikkeelle jonkinlainen lumipallovyöry, jonka tuloksena on nyt kokonainen kirjasarja.

– Valmistuin vuonna 1987 matkailuoppaaksi. Opastoiminnan kautta kiinnostuin Raahen historiasta. Samana vuonna minut pyydettiin mukaan Raahen kaupungin henkilöstölehden tekemiseen. Kirjoittelin sitten muitakin lehtijuttuja, kuten murrejuttuja. Työpaikalla työkaverit rupesivat painostamaan, että tee kirja. Ensimmäinen omakustanne valmistui vuonna 2005 ja toinen 2009. Sitten vuoden 2010 tammikuussa kustantaja soitti ja tarjosi kustannussopimusta. Se johti siihen, että kirjoja piti tehdä. Ja kun asiaa riitti, niin sitten niitä on tullut.

Kirjat ovat kokoelma sekalaisia juttuja eri aikakausilta, eri kaupunginosista ja erilaisista ihmisistä.

Kirsti Vähäkangas määrittelee Raahen historiasta kertovien kirjojen kirjoittamisen kotiseututyöksi.

– Aiheet eivät lopu koskaan. Rajana on vain oma jaksaminen ja viitsiminen. Historiaa syntyy joka päivä, hän sanoo.

Kirsti Vähäkangas esittelee kirjojaan perjantaina 9. elokuuta kello 10­–17 Raahen Suomalaisessa kirjakaupassa.