Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

RS kysyy: Huo­les­tut­taa­ko lin­tuinf­luens­sa?

Suomessa lintuinfluenssaan kuolleita lokkeja on löydetty niin sisämaasta kuin rannikolta.
Suomessa lintuinfluenssaan kuolleita lokkeja on löydetty niin sisämaasta kuin rannikolta.
Kuva: Vesa Joensuu

Kesä-heinäkuun aikana Suomessa on todettu Ruokaviraston mukaan korkeapatogeenista lintuinfluenssaa useilla paikkakunnilla. Tiistaina virasto ilmoitti, että tartuntavyöhykettä laajennetaan entisestään. Uusina siihen lisättiin Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat. Päätös tuli voimaan välittömästi. Aiemmin tartuntavyöhykkeeseen kuuluivat Varsinais-Suomi, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa sekä Keski-Pohjanmaa.

YLE kertoi tiistaina, että Pohjois-Suomi on vielä säästynyt epidemialta vaikka Pohjois-Pohjanmaan maakunnan koillisosassa olevasta Taivalkosken kunnan alueelta löytyneestä kuolleesta merikotkasta lintuinfluenssaa löytyikin.

Raahen alueella metsästetään. Metsästäjäliitto suosittaa pidättäytymään ruokintapaikkojen perustamisesta, ainakin seuduilla, joissa lintuinfluenssaa esiintyy. Ruokintapaikat voivat edistää lintuinfluenssan leviämistä. Kyyhkysjahti alkaa 10. elokuuta ja vesilintujen pyynti 20. elokuuta. Usein näihin valmistaudutaan rakentamalla jo aiemmin kesällä syöttöpaikkoja, joissa riistalle tarjotaan pääasiassa viljaa.

Myös lemmikkieläin voi saada tartunnan, jos se nuolee kuollutta lintua tai sen jätöksiä. Koirilla lintuinfluenssa on yleensä täysin oireeton tai aiheuttaa vain lieviä oireita, kuten silmätulehdusta tai kuumeilua. Kissoilla on havaittu vakavampaa tautimuotoa.