Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

RS kysyy: Oletko jou­tu­nut pyö­rä­var­kau­den uh­rik­si?

Silloin tällöin varastetut polkupyörät löytyvät hylättyinä.
Silloin tällöin varastetut polkupyörät löytyvät hylättyinä.
Kuva: Vesa Joensuu/Arkisto

Raahelaisista Facebook-ryhmistä on viimeaikoina voinut bongata useampia ilmoituksia pyörävarkauksista. Törkeimmillään lukittuja pyöriä on viety ihmisten pihoista ja varastoista.

Poliisi kertoo sivuillaan, että kesä on varkauksien sesonkiaikaa. Poliisi kertoo, että kaikkiaan poliisille tehdään polkupyöriin ja niiden tarvikkeisiin liittyvistä anastuksista noin 20 000 ilmoitusta vuosittain. Määrä on suuri ja herättää ihmetystä. Mihin anastetut polkupyörät päätyvät? Nykyään pyöräkauppaa tehdään erilaisissa nettipalveluissa. Pyörärikollinen saattaa hyödyntää tietoa siitä, mikä menee kaupaksi. Pyöriä anastetaan perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa on ollut lukituissa tiloissa, mutta lukitsemattomina. Osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko.

Pyörävarkauteen voi varautua ennalta. Poliisi neuvoo, että pidä pyörän tunnistetiedot, eli runkonumero, merkki, malli ja koko, tallessa. Yleensä pyörän runkonumero löytyy stanssattuna rungon alaosasta. Ota sarjanumero itsellesi ylös. Sarjanumeron avulla poliisi voi etsintäkuuluttaa pyörän. Ilman numeroa voi olla mahdotonta yhdistää löytynyttä pyörää ja omistajaa. Pyörän voi myös merkitä erilaisilla merkitsemistuotteilla. Ota valokuvia pyörästäsi. Tuntomerkit on kuvan avulla helpompi ilmoittaa ja kuva voi helpottaa poliisille päätyvän pyörän tunnistamista. Hanki pyörään kunnon lukko. Varkaat ovat tässä aina edellä, mutta pyörää ei silti kannata jättää lukitsematta. Pyörä kannattaa lukita rungosta. Mieti, mihin jätät pyöräsi ja kuinka pitkäksi aikaa.