Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ruudun edestä pitää päästä liik­keel­le

Miehistä 45 prosenttia ja naisista 39 prosenttia istuu vapaa-ajalla ruudun ääressä yli kolme tuntia päivässä.

Vasta julkaistu Terve Suomi -tutkimus kertoo, että alle puolet yli 20-vuotiaista aikuisista liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisen määrän eli vähintään 2,5 tuntia viikossa niin, että sydämen syke nousee tai vaihtoehtoisesti tunnin ja vartin hengästymiseen saakka. Lisäksi lihaskuntoilua pitäisi kertyä pari tuntia viikossa. Miehistä 46 prosenttia ja naisista 38 prosenttia liikkuu riittävästi. Liikkuminen vähenee iän myötä, vaikka sen terveysvaikutuksia tarvitaan läpi elämän.

Tiedetään, että ruudun ääressä vietetty aika vähentää liikunnan määrää. Uusien hyvinvointialueiden niukoille resursseille liikkumattomuus tuo lisää kuormaa. Se olisi vältettävissä ja samalla ihmisten oma terveys ja jaksaminen paranisi.

Suomalaisten liikkumattomuuteen ja sen aiheuttamiin ongelmiin on tarttunut myös hallitus Suomi Liikkeelle -ohjelmallaan. Valtion budjetista siihen on varattu 20 miljoonaa euroa vuodessa, josta kuntien kesken jaetaan 11 miljoonaa. Siitä ei riitä suuria summia 309 kuntaan jaettavaksi.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.