Seiväs tekee uutta nousua

Markus Tornberg tarjoaa nuorille seiväskoulusta uutta vauhtia vanhaan raahelaiseen yleisurheilun menestyslajiin.

Raahen Vesan valmentaja Markus Tornbergin käynnistämä seiväsvalmennus Raahessa ja lähialueilla sai hienon tunnustuksen lajin toimijoilta.
Raahen Vesan valmentaja Markus Tornbergin käynnistämä seiväsvalmennus Raahessa ja lähialueilla sai hienon tunnustuksen lajin toimijoilta.

Raahen Vesan valmentajan Markus Tornbergin 2015 käynnistämä seiväskoulutoiminta sai hienon tunnustuspalkinnon kesällä Someron seiväskarnevaaleilla. Tunnustuspalkinto on ilmainen huippuvalmentajien koulutuspäivä Kuortaneella.

–Seiväspiirit ovat huomanneet, että toiminta on taas vireää tällä alueella. Palkinto ei ole vain Raahen Vesan, vaan Saloisten Salaman työ on yhtä arvokasta. On tehty myös yhteistyötä lähiseurojen sekä Himangan ja Kalajoen kanssa, Tornberg kertoo.

Tunnustuspalkinnon myötä alueen seiväsvalmentajille on tarjolla lisää oppia. Sitä on onneksi tarjolla myös paikallisesti. Muun muassa Suomenmestareita Kimmo Pallosta ja Petri Peltoniemeä valmentanut Auvo Pehkoranta on edelleen tuttu näky Koivuluodon kentällä.

–Auvo on ollut mahtavana taustatukena kisoissa ja auttanut välineiden kanssa. Auvolta saa aina hyviä neuvoja, Tornberg kiittelee.

Seiväskoulu on osa Suomessa virinnyttä ajatusta nostaa seiväshyppy uudestaan korkealle tasolle. Suomi on ollut lajin kärkimaita ja raahelaiset hyppääjät suomalaista eliittiä seiväshypyssä. Onkin hyvin luonnollista, että lajia pyritään saamaan uuteen nousuun myös Raahessa.

–Valmentajat kehittivät seiväskoulun ideaa ja niitä perustettu ympäri Suomen, Tornberg sanoo.

Yhtenä oman seiväskoulun esikuvaksi Markus Tornberg nostaa Mikael Westön, joka toimii valmentajana Vaasan alueella. Huippuhyppääjän seivästallin kautta on noussut useampi nuori aina kansainväliselle tasolle.

–Itselle Mikaelin kautta on tullut kovin anti ja sitä koittaa toteuttaa samanlaista täällä Raahessa, Tornberg kertoo.

Raahen kaltaista seurarajojen ylittävää toimintaa seiväshypyn valmennuksessa on ympäri Suomen. Markus Tornberg sanoo, että tavoitteena on vielä tiiviimpi yhteistyö.

–Seiväskoulu on kaikille avoin. Talvella pyörii taas kerran viikossa ja kerran viikossa on telinevoimistelua, Tornberg kertoo.

Yhteistyö sopii hyvin lajin luonteeseen. Kilpailussa kannustetaan muita isoissakin kisoissa. Lajissa on korkeushypyn ja moniottelun ohella jotain yhteisöllisyyttä, joka monesta muusta lajista puuttuu.

–Parhaat kannustukset tulee kovimmilta kilpakumppaneilta. MM-kisoissa Sam Kendricksin pahin kilpakumppani yli ja kultamitalisti meni heti halaamaan, Tornberg kuvaa.

Seiväshyppääjän pahin kilpailija ei monesti ole numerolappu rinnassa.

Monipuolisen lajin haasteet tulevat fysiikasta.

–Lajissa voi treenata ja kehittyä, vaikka ei kilpailisi. Painovoima on yhteinen kilpailija kaikille, Tornberg sanoo.

Ensi alkuun seiväshyppy tuntuu maallikon mielessä vaikealta lajilta. Markus Tornberg tyrmää ennakkoluulon.

–Ei se ole vaikea laji. Mitä nuorempana pääsee aloittamaan ja opetellaan asiat oikein. Otetaan keppi käteen ja ensiksi hypätään vaikka hiekkaan, Tornberg toteaa.

Raahelaiset nuoret yleisurheilijat ovat ottaneet lajin hyvin vastaan.

Vielä ei puhuta 80- ja 90-lukujen raahelaisesta seiväshypyn menestystarinasta. Aika näyttää nouseeko lajia harjoittelevista nuorista menestyjiä aina aikuisten huipulle asti.

–Ketä vain laji kiinnostaa, niin voi ottaa minuun tai Tuomaalan Markkuun yhteyttä, Tornberg sanoo.